lördag 27 april 2024

inloggad som

Bomill och Acrinova öppnar investeringsrundor

|  ,
|  

Malmöbaserade Bomill, som utvecklar maskiner för spannmålssortering, föreslår en företrädesemission på 21,9 miljoner kronor. Bolagets aktie rasade med 30 procent efter beskedet.

Bomill, noterat på First North och Årets Rapidusföretag 2015, har de senaste åren visat en sjunkande omsättning. Försäljningen landade 2022 på 578.000 kronor. Bolaget gjorde så sent som i maj 2022 en nyemission på 21,3 miljoner kronor, det inför lanseringen av en ny generation av sina maskiner.

Det nya kapitalet ska nu gå till att skala upp kommersialiseringen och att fortsätta driva verksamheten. 59 procent av företrädesemissionen är garanterad av nuvarande ägare samt anställda. Ingen på Bomill gick på måndagen att nå för en kommentar.

Även fastighetsbolaget Acrinova beslutar om en företrädesemission, denna på knappt 26 miljoner kronor. Syftet är att finansiera en fortsatt expansion.

Hela emissionen är garanterad av de befintliga ägarna Malmöhus Invesa, Svedulfs Fastighets Aktiebolag och Olavia. Bolaget har i nuläget fastigheter till ett värde av cirka 2 miljarder kronor.

– Vi är ett växande bolag med en långsiktig vision att växa på fastighetsmarknaden,
Vårt mål är att inneha fastigheter till ett värde på 4-5 miljarder kronor om några år. Men vi ska även investera i energieffektiviseringar för att minska våra kostnader och påverkan på miljön, Ulf Wallén, vd för Acrinova.

Han pekar på att de sjunkande priserna på fastighetsmarknaden gör läget extra intressant för investeringar.

– Under sommaren och hösten tror vi det kommer att bli intressant att köpa fastigheter. Sedan letar vi nya projekt och har fyra byggprojekt gång idag, säger Ulf Wallén, vd för Acrinova.

Mette Carlbom

Malmöbaserade Bomill, som utvecklar maskiner för spannmålssortering, föreslår en företrädesemission på 21,9 miljoner kronor. Bolagets aktie rasade med 30 procent […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.