fredag 10 maj 2024

inloggad som

Folkuniversitetet satsar på att utbilda skånska drönarpiloter

Folkuniversitet har tillsammans med Malmö yrkeshögskola och Trafikflyghögskolan vid Lunds universitet lämnat in en ansökan om att få starta en yrkesutbildning för kommersiell drönarpilot.

I går gick ansökningstiden hos Myndigheten för yrkeshögskolan ut för att få starta nya utbildningar till hösten. Bland ansökningarna finns en från Folkuniversitet i Malmö.

ulrika_gleisner– Vi har tillsammans med Malmö yrkeshögskola och Trafikflyghögskolan tagit fram en kursplan och en gemensam ansökan för att få starta en yrkesutbildning under nästa höst, säger Folkuniversitetets verksamhetschef Ulrika Gleisner till Rapidus.

Utbildningen blir, om den får klartecken, lite drygt ett år lång, inklusive 12 veckor praktik. De sökande parterna står för varsitt spår, Trafikflyghögskolan för flygträning, teori, radiokommunikation och meteorologi. Malmö yrkeshögskola, som bland annat driver en omskriven apputbildning, står för kurser i hård- och mjukvarutveckling. Folkuniversitet utbildar i ämnen som entreprenörskap och juridik. Flygträningen kommer att göras i samarbete med föreningen Ljungbyhed Air, på deras flygfält.

– Möjligheterna med drönare är oändliga, marknaden exploderar, men det saknas utbildning. Näringslivet ser en stor potential i drönarna, som kan användas för övervakning, räddningsinsatser, inom jordbruk eller som länkar för datatrafik, säger Ulrika Gleisner.

Folkuniversitet har ansökt om 3,7 miljoner kronor för att kunna genomföra utbildningen, och siktar på två intag med 35 personer per år. Claes Magnusson, utbildningsledare på Malmö yrkeshögskola, ser ett stort intresse för drönarflyg, inte bara från ungdomar.

claes_magnusson– Inom handel kan det bli en stor grej, likaså inom media. Med drönare kan man lättare följa sportevent, eller helt andra saker som krig. Sydsvenskan är en av dem som vi har pratat med och som är väldigt sugna på att använda tekniken, men drönarna kan lika gärna programmeras och utrustas med sensorer som söker efter kemikalier och vattenläckor, gör mätningar eller ritar kartor, säger han.

Jennie Lorentsson

Folkuniversitet har tillsammans med Malmö yrkeshögskola och Trafikflyghögskolan vid Lunds universitet lämnat in en ansökan om att få starta en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen