måndag 29 april 2024

inloggad som

Regeländring vingklipper ängelinvesterare

Drygt ett år har gått sedan investeraravdraget infördes och snävare villkor är redan på väg. Nästa år kan befintliga ägare och deras närstående inte utnyttja avdraget.

Hittills har cirka 5.600 kontrolluppgifter kommit in till Skatteverket för 2014, som rör totalt 325 miljoner kronor i investeringar i uppstartsbolag. De kan i sin tur ge 49 miljoner kronor i skattereduktion.

Avdraget är tänkt att ge mindre bolag en extra skjuts genom skattelättnader för affärsänglar som investerar i bolaget i ett tidigt skede. Det nya förslaget innebär att delägare i småbolag, samt deras närstående, inte får göra avdrag för följdinvesteringar de närmaste två åren efter att de gått in som delägare. Anledningen till att reglerna dras åt är att hårdare krav för statligt stöd har införts på EU-nivå.

– Ofta är det befintliga ägare som tar ett stort finansieringsansvar, så inskränkningen i investeraravdraget kommer säkerligen att påverka investeringsviljan bland befintliga ägare negativt, säger projektledare på Västra Hamnen Corporate Finance Per Lönn till Rapidus.

Eftersom deklarationerna för i år ännu inte är klara är det för tidigt att säga var i landet avdraget använts mest. Jeanette Andersson på affärsängelsnätverket Connect Skåne menar att avdraget inte använts i någon större utsträckning i Skåne sedan införandet.

jeanette_andersson– Min allmänna uppfattning är att det inte utnyttjas så mycket, åtminstone inte i vårt nätverk. De flesta investerar via bolag, säger Jeanette Andersson till Rapidus.

Per Lönn menar däremot att fler och fler investerare börjar få upp ögonen för avdraget.

– Jag upplever definitivt att det ökat i användning. Folk har upptäckt att avdraget också kan tillämpas på vissa noterade bolag på oreglerade marknader som Nasdaq, First North och Aktietorget. Bolagen har också blivit bättre på att upplysa sin investerare om att möjligheten finns, säger Per Lönn.

I Skåne har bland annat medicinteknikbolaget Clinical Laserthermia Systems, CLS, lämnat in kontrolluppgifter för avdrag. CLS tog i fjol in 22 miljoner kronor via emissioner. Enligt bolagets kommunikationschef Gunilla Savring är det endast ett fåtal som tänkt utnyttja avdraget.

Gunilla_Savring– Jag trodde vi skulle få förfrågningar från fler. Kanske är kunskapen för liten. Jämför man med rut- och rotavdragen så verkar investeraravdraget mindre känt, även för de personer som kan utnyttja det, säger hon.

Enligt förslaget från Finansdepartementet beräknas underlaget för avdrag enligt de nya reglerna uppgå till cirka 440 miljoner kronor 2016, vilket innebär en sammanlagd skattereduktion på 66 miljoner kronor.

Emily Binks

Drygt ett år har gått sedan investeraravdraget infördes och snävare villkor är redan på väg. Nästa år kan befintliga ägare och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.