tisdag 17 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Ny trend med riktade nyemissioner”

– Jag tror att kunskapen om regelverket kan vara ofullständig i vissa bolagsstyrelser, säger Oscar Alhgren, vd på Västra Hamnen Coporate Finance.

Oscar Ahlgrens jobb är att hjälpa företag med kapitalanskaffning, företagsköp och dylika finansiella händelser. Han upplyser företag om regelverken när företag ska agera på finansmarknaden. Och han ser en trend.

– Riktade nyemissioner bland börsbolag, emissioner som alltså riktas till specifika investerare och inte erbjuds samtliga aktieägare, blir allt vanligare. Det är bekymmersamt eftersom de aktieägare som inte får vara med blir utspädda och alltså fattigare, säger han och fortsätter.

– Aktiemarknadsnämnden kommer i september ut med en skrivelse där de trycker på att huvudregeln vid nyemissioner är att de ska vara företrädesemissioner som erbjuds samtliga aktieägare. En riktad nyemission strider inte mot regelverket i sig, men ska bara användas när det är speciellt påkallat.

Speciellt påkallat är det när ett bolag står inför konkurs om inte nya pengar snabbt kommer in. En riktad nyemission går nämligen betydligt fortare att genomföra är en företrädesemission, som kan ta flera månader med krav på prospekt, behandling hos Finansinspektionen och informationsgivning till alla aktieägare. Detta gör det dessutom billigare och kraven på ett rabatterat aktiepris vid emissionen blir lägre.

– De här förhållandena, att det blir snabbare, enklare och billigare med en riktad emission, gör att jag tror att många styrelser börjar snegla på det, trots att det inte föreligger några speciella förhållanden som kan motivera en riktad emission, säger Oscar Ahlgren.

Två exempel på riktade nyemissioner som ägt rum under sommaren gäller bolagen Enorama Pharma och Diagonal Bio. I bägge fallen ser bolagens balansräkningar så pass tunna ut att de riktade emissionerna torde ses som en livlina för överlevnad och därmed speciellt påkallade.

Gunnar Wrede

– Det finns kunskapsbrister i styrelserna om regelverket kring riktade emissioner, säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.


  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.