onsdag 27 september 2023

inloggad som

Investerarna på väg tillbaka

Från stendött till hoppfullt. Det bubblar på transaktionsmarknaden och flera aktörer vittnar nu om ljusare tider.

Igår skrev Rapidus om Spotlight Group. Den Malmöförankrade finanskoncernens vd Peter Gönczi vittnade då om det tuffa klimatet på transaktionsmarknaden. Men hårda tider till trots så syns ändå ett svagt ljus i tunneln. Peter Gönczi menar att läget för transaktioner är aningen mer stabilt nu än för bara ett par månader sedan. Bilden bekräftas av Oscar Ahlgren, vd för rådgivningsbolaget Västra Hamnen Corporate Finance.

– Säljare och köpare börjar hitta tillbaka till varandra igen, även om vi befinner oss i ett avvaktande läge, säger Oscar Ahlgren (tv).

Han menar att det återstår flera osäkerhetsmoment som måste elimineras innan vi kan komma tillbaka till ett normalläge, där riskaptiten återvänder till transaktionsmarknaden.

– Räntehöjningar och den höga inflationen är exempel på sådana osäkerhetsmoment. Jag tror och hoppas att vi inom kort får makrosignaler om fallande inflation och att vi är i slutet av räntehöjningscykeln. Då kan läget börja vända på riktigt. Jag tror att vi får se en vändning redan efter sommaren, säger Oscar Ahlgren.

Richard Goldman, senior medarbetare på rådgivningsbolaget Redeyes transaktionsavdelning, går ett steg längre och säger att transaktionsmarknaden redan nu ser betydligt ljusare ut än tidigare. Visserligen är IPO-marknaden fortsatt stendöd, men private placement-rundor och företrädesemissioner är igång. Även om det i dagsläget handlar om mer försiktiga värderingar.

– Investerarna är tillbaka och vårt första kvartal i år är bland de bästa någonsin. Vi har 200 aktiva, kvalificerade investerare hos oss. I höstas satt 50 procent av dessa på avbytarbänken, 25 procent kämpade för sin överlevnad och 25 procent insåg att det var ett bra tillfälle att agera på marknaden. Idag är 80 procent av samma grupp aktiva. Skillnaden är att den som gick in med 5 miljoner tidigare investerar 1 miljon idag, säger Richard Goldman (th).

För Redeyes del har marknaden förändrats radikalt det senaste halvåret. I augusti till september förra året låg orosmolnen tunga på finanshimlen då det var tvärstopp på transaktionsmarknaden. I november drog saker och ting igång och sedan dess har det varit bra rulle. Richard Goldman nämner Ortoma, Coala Life och Energy Saves företrädesemissioner som exempel på framgångsrika kapitaliseringar som skett under våren. I marknaden nu ligger bland annat Lundabolagen Alligator och CLS företrädesemissioner.

– Vi har en rejäl pipeline med transaktioner. Sedan vet man inte vad hösten kommer att innebära, men vår och sommar är inräknade, säger Richard Goldman.

Martin Linderoth

Från stendött till hoppfullt. Det bubblar på transaktionsmarknaden och flera aktörer vittnar nu om ljusare tider. Igår skrev Rapidus om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad