tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Investerarna på väg tillbaka

Från stendött till hoppfullt. Det bubblar på transaktionsmarknaden och flera aktörer vittnar nu om ljusare tider.

Igår skrev Rapidus om Spotlight Group. Den Malmöförankrade finanskoncernens vd Peter Gönczi vittnade då om det tuffa klimatet på transaktionsmarknaden. Men hårda tider till trots så syns ändå ett svagt ljus i tunneln. Peter Gönczi menar att läget för transaktioner är aningen mer stabilt nu än för bara ett par månader sedan. Bilden bekräftas av Oscar Ahlgren, vd för rådgivningsbolaget Västra Hamnen Corporate Finance.

– Säljare och köpare börjar hitta tillbaka till varandra igen, även om vi befinner oss i ett avvaktande läge, säger Oscar Ahlgren (tv).

Han menar att det återstår flera osäkerhetsmoment som måste elimineras innan vi kan komma tillbaka till ett normalläge, där riskaptiten återvänder till transaktionsmarknaden.

– Räntehöjningar och den höga inflationen är exempel på sådana osäkerhetsmoment. Jag tror och hoppas att vi inom kort får makrosignaler om fallande inflation och att vi är i slutet av räntehöjningscykeln. Då kan läget börja vända på riktigt. Jag tror att vi får se en vändning redan efter sommaren, säger Oscar Ahlgren.

Richard Goldman, senior medarbetare på rådgivningsbolaget Redeyes transaktionsavdelning, går ett steg längre och säger att transaktionsmarknaden redan nu ser betydligt ljusare ut än tidigare. Visserligen är IPO-marknaden fortsatt stendöd, men private placement-rundor och företrädesemissioner är igång. Även om det i dagsläget handlar om mer försiktiga värderingar.

– Investerarna är tillbaka och vårt första kvartal i år är bland de bästa någonsin. Vi har 200 aktiva, kvalificerade investerare hos oss. I höstas satt 50 procent av dessa på avbytarbänken, 25 procent kämpade för sin överlevnad och 25 procent insåg att det var ett bra tillfälle att agera på marknaden. Idag är 80 procent av samma grupp aktiva. Skillnaden är att den som gick in med 5 miljoner tidigare investerar 1 miljon idag, säger Richard Goldman (th).

För Redeyes del har marknaden förändrats radikalt det senaste halvåret. I augusti till september förra året låg orosmolnen tunga på finanshimlen då det var tvärstopp på transaktionsmarknaden. I november drog saker och ting igång och sedan dess har det varit bra rulle. Richard Goldman nämner Ortoma, Coala Life och Energy Saves företrädesemissioner som exempel på framgångsrika kapitaliseringar som skett under våren. I marknaden nu ligger bland annat Lundabolagen Alligator och CLS företrädesemissioner.

– Vi har en rejäl pipeline med transaktioner. Sedan vet man inte vad hösten kommer att innebära, men vår och sommar är inräknade, säger Richard Goldman.

Martin Linderoth

Från stendött till hoppfullt. Det bubblar på transaktionsmarknaden och flera aktörer vittnar nu om ljusare tider. Igår skrev Rapidus om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.