tisdag 26 september 2023

inloggad som

Västra Hamnen går in för M&A

–Nu kan vi göra affärer som tidigare gick oss förbi, säger vd Oscar Ahlgren.

Västra Hamnen Corporate Finance satsar på bolagsaffärer även utanför börsen, det som i finansvärlden kallas mergers and acquisitions, M&A. Det innebär ett nytt affärsben för Västra Hamnen.

Satsningen består av en rekrytering av Anna Mildner och Gustaf Ahl, som båda närmast kommer från Helsingborgsbaserade Navet, där Anna Mildner ansvarade för affärsområdet corporate finance.

– Vi har gjort M&A tidigare, men i liten omfattning. De här rekryteringarna innebär att vi får två personer som jobbar med det på heltid. Det har vi inte haft tidigare, säger Oscar Ahlgren.

Tajmingen av Västra Hamnens satsning kan se överraskande ut eftersom det ekonomiska klimatet med inflation, höjda räntor och fallande bolagsvärderingar inte direkt gynnar företagsaffärer. Mot det säger Oscar Ahlgren att företagsaffärer utanför börsen alltid sker, om än i lägre omfattning i dagsläget.

– Nu kan vi dessutom göra affärer som tidigare gick oss förbi, när ett bolag till exempel förbereder en börsnotering, men lägger om strategin för att istället sälja till en part utanför börsen, säger han och fortsätter:

– Dessutom kan vi hjälpa bolag genom en hel dual track-process, det vill säga parallellt förbereda bolag för både börsnotering och försäljning utanför börsen. Det är en vanlig procedur i större bolag, men vi tror att det är av intresse även för mindre bolag.

Gunnar Wrede

–Nu kan vi göra affärer som tidigare gick oss förbi, säger vd Oscar Ahlgren.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad