söndag 28 april 2024

inloggad som

Den döende Öresundsintegrationen

Keld_broksoKort sagt: Det är fem år sedan det hela brakade samman – Øresundsuniversitetet som idé, samlingspunkt och fyrtorn i Öresundsintegrationen. Sedan dess har det mest gått utför – och i dag sviktar hela tron på Öresundsregionen. Nu gäller det att blåsa liv i samarbetena igen.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Det låter ganska så ihåligt att prata om en innovativ kunskapsregion när vi inte längre fömår enas om ett Øresundsuniversitet. Man ska vara byggd av särskilt virke (och det är Rapidus) för att fortsatt vara optimistisk och tro på Öresundsintegrationen när raden av dåliga nyheter tycks vara ändlös.

Öresundsindexet är tillbaka på nivån för tio år sedan. Det finns fortfarande ingen enighet om ett gemensamt namn för regionen i utlandet, även om Greater Copenhagen är bästa budet för tillfället. Det finns heller ingen enighet om vilken ny fast Öresundsförbindelse det ska satsas på.

Och den politiska styrgruppen Øresundskomiteen verkar ha spelat ut sin roll som drivkraft. Bara det senaste nyhetsbrevet om Öresundstinget kommer med fler frågor än konkreta svar, som annars skulle kunnat skapa en agenda och riktning:

”Vad är nästa steget i Öresundssamarbetet? Hur får vi igång tillväxten igen när andra storstadsregioner gått förbi oss? Hur möts Sverige och Danmark genom samarbete och handling i Öresundsregionen?”

Om inte ämnet var så allvarligt, skulle faktiskt detta tioåriga status quo vara lite kul.

Snart infaller 5-årsdagen för dödsdomen för Øresundsuniversitetet och vi vill därför uppmana regionens sista optimister till att blåsa liv i samarbetet igen. Øresundsuniversitetet var den hittills bästa idén som därför bör grävas fram från historiens avstjälpningsplats.

Ett nytt Øresundsuniversitet är ett konkret svar på Øresundskomiteens tre obesvarade frågor. Att ge samarbetet en ny chans finns det tre aktuella skäl till.

1) De kommande forskningsanläggningarna ESS och Max IV i Lund baserar sig delvis på samarbete över Sundet, bland annat med Köpenhamns universitet. Vi har med andra ord två nya centralpunkter för samverkan bland lärosätena i Danmark och Sydsverige. Det vore vansinnigt att inte utnyttja detta inom fler universitetsområden.

2) I samband med lanseringen av varumärket Greater Copenhagen (troligen senare i år) skulle ett nytt Øresundsuniversitet vara en fantastisk signal till utländska företag och investerare.

3) Arbetslösheten är hög i Skåne, medan den faller snabbt på Själland. Vi är därmed inne i en ny obalans – vilket historiskt sett kunnat verka positivt på integrationsströmmarna över Sundet.

Då Köpenhamn senast dammsög Skåne på arbetskraft, precis innan finanskrisen 2008, handlade det i första hand om lågutbildad arbetskraft medan dagens obalans även brett ut sig till högutbildade. Rörlighet över Sundet för denna grupp är helt avgörande för fortsatt dynamik.

Ett nytt Øresundsuniversitet skulle vara en motor för de högutbildades rörlighet, bland annat eftersom organisationen jobbar just med utbildningar och efterutbildningar på tvärs över Sundet.

Det gamla Øresundsuniversitetet startades 1997 men dog 2010 i brist på finansiering, politisk förståelse och tydlig ledning. Målet var att främja samarbetet mellan akademi, näringsliv och myndigheter vid Öresund.

Greater Copenhagen ser nu ut att kunna bli regionens viktigaste organisation och har möjlighet att ta ledartröjan för arbetet med ett återskapande av Øresundsuniversitetet.

Sätt det överst på listan bland försummade uppdrag som kan bidra till ny tillväxt vid Öresund.

Øresundsuniversitetet var ett gemensamt namn för samarbetet mellan nio universitet i Öresundsregionen med 150.000 studerande och 14.000 forskare. Lunds universitet, Malmö högskola, Köpenhamns universitet, Copenhagen Business School, Danmarks tekniska universitet och Roskilde universitet var största partners. I verksamheten låg bland annat Øresund Science Region som vilade på fem större underavdelningar: Øresund Environment Academy, Øresund Food Network, Øresund IT, Øresund Logistics och Øresund Entrepreneurship Academy.

Klik her for at se dansk version af artikeln

 

Kort sagt: Det är fem år sedan det hela brakade samman – Øresundsuniversitetet som idé, samlingspunkt och fyrtorn i Öresundsintegrationen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.