fredag 26 april 2024

inloggad som

Large Cap-bolag testar solteknik från Lund

Ideonföretaget EfficaxEnergy diskuterar avtal med en svensk värmejätte. En förserie väntar efter årsskiftet och går samarbetet enligt planerna kommer tekniken för att koppla ihop solfångare med varmvattenberedare att serieproduceras inom ett år. Samtidigt har EfficaxEnergy säkrat pengar från affärsänglar.

Miljöteknikbolaget EfficaxEnergy bildades 2011 och har utvecklat en teknik för att koppla samman solfångare på taket direkt till varmvattenberedaren inomhus. Det ska minska investeringskostnaderna för exempelvis villaägare som vill utnyttja solvärmen på taket. Tekniken, som kallas SolarFlex, vann 2012 energi- och miljöpriset i Venture Cup Syd.

I dagarna tecknade bolaget en avsiktsförklaring med en av Sveriges och Europas största aktörer på värmemarknaden. Det än så länge hemliga bolaget är noterat på Stockholmsbörsens Large Cap-lista.

– Vi har precis avslutat ett proof of concept som har varit väldigt lyckat. Vi ska gemensamt bygga en förserie som ska lanseras i början av nästa år, säger Erik Andersson, vd för företaget.

Börsbolaget ska sköta både lansering och distribution och går allt enligt planerna kommer produkten att börja serieproduceras i slutet av 2015. Marknadsintroduktion är planerad till början av 2016.

I samband med avsiktsförklaringen genomför EfficaxEnergy en finansieringsrunda där de hoppas få in totalt fyra miljoner kronor. Hälften av summan utgörs av ett villkorslån från Energimyndigheten. Totalt är tre fjärdedelar säkrade.

– Ett par större affärsänglar har redan gått in med kapital, men det finns fortfarande några platser kvar att fylla, säger Erik Andersson.

EfficaxEnergy har i dag tre anställda, men planerar att nyanställa i samband med finansieringsrundan.

Izabella Rosengren

Ideonföretaget EfficaxEnergy diskuterar avtal med en svensk värmejätte. En förserie väntar efter årsskiftet och går samarbetet enligt planerna kommer tekniken […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.