torsdag 25 april 2024

inloggad som

SenseNode breddar verksamheten – kopplar upp industrimaskiner

Ideonbolaget SenseNode har under året fått ett antal nya stora kunder. Nu bäddar bolaget för en expansion utanför Norden med sitt energiövervakningssystem för industrin. Samtidigt har ledningen hittat ytterligare ett användningsområde för tekniken.

Sedan tidigare är Trelleborg-koncernen kund via dotterbolaget Trelleborg Industri, nu diskuterar man med Trelleborg om att använda systemet i deras anläggningar i bland annat Sri Lanka och Italien. Samma diskussion förs med kunderna Bulten och Thule för industrier i Polen, Tyskland och USA.

– Vi har fått mellan 10 och 15 nya kunder i år, exempelvis Scania och skogsbolaget Setra, säger nytillträdde vd:n Erik Andersson till Rapidus.

Tillskotten i kundlistan tror han kommer synas först i nästa års omsättning. I år beräknas den öka något från fjolårets 2,6 miljoner kronor.

SenseNode utvecklar ett energiövervakningssystem med sensorer som mäter av olika parametrar som el, gas och kyla. Information från sensorerna förs in i mjukvaran som visar energiförbrukningsmönster och storförbrukare i realtid. Bland annat kan temperatur, flöde och spänning mätas. Systemet kollar även om det finns maskiner som eventuellt är igång utan att användas och om fläktsystem används på ett ofördelaktigt sätt.

Under 2018 planerar bolaget lansera en ny produkt, som i praktiken är ett nytt användningsområde för SenseNodes befintliga system. Den nya produkten syftar till att hålla koll på när maskiner behöver repareras och underhållas – och på så vis minska antalet driftstopp. Genom att sensorerna mäter exempelvis vibration och värme hos maskinerna kan de ge indikationer på att något inte stämmer.

I ägarlistan syns Almi Invest, Sustainable Energy Angels och grundaren Mikael Lennström, som nyligen klev ner från vd-posten. SenseNode sysselsätter sju personer.

Emily Binks

Ideonbolaget SenseNode har under året fått ett antal nya stora kunder. Nu bäddar bolaget för en expansion utanför Norden med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.