fredag 21 juni 2024

inloggad som

SenseNode breddar verksamheten – kopplar upp industrimaskiner

Ideonbolaget SenseNode har under året fått ett antal nya stora kunder. Nu bäddar bolaget för en expansion utanför Norden med sitt energiövervakningssystem för industrin. Samtidigt har ledningen hittat ytterligare ett användningsområde för tekniken.

Sedan tidigare är Trelleborg-koncernen kund via dotterbolaget Trelleborg Industri, nu diskuterar man med Trelleborg om att använda systemet i deras anläggningar i bland annat Sri Lanka och Italien. Samma diskussion förs med kunderna Bulten och Thule för industrier i Polen, Tyskland och USA.

– Vi har fått mellan 10 och 15 nya kunder i år, exempelvis Scania och skogsbolaget Setra, säger nytillträdde vd:n Erik Andersson till Rapidus.

Tillskotten i kundlistan tror han kommer synas först i nästa års omsättning. I år beräknas den öka något från fjolårets 2,6 miljoner kronor.

SenseNode utvecklar ett energiövervakningssystem med sensorer som mäter av olika parametrar som el, gas och kyla. Information från sensorerna förs in i mjukvaran som visar energiförbrukningsmönster och storförbrukare i realtid. Bland annat kan temperatur, flöde och spänning mätas. Systemet kollar även om det finns maskiner som eventuellt är igång utan att användas och om fläktsystem används på ett ofördelaktigt sätt.

Under 2018 planerar bolaget lansera en ny produkt, som i praktiken är ett nytt användningsområde för SenseNodes befintliga system. Den nya produkten syftar till att hålla koll på när maskiner behöver repareras och underhållas – och på så vis minska antalet driftstopp. Genom att sensorerna mäter exempelvis vibration och värme hos maskinerna kan de ge indikationer på att något inte stämmer.

I ägarlistan syns Almi Invest, Sustainable Energy Angels och grundaren Mikael Lennström, som nyligen klev ner från vd-posten. SenseNode sysselsätter sju personer.

Emily Binks

Ideonbolaget SenseNode har under året fått ett antal nya stora kunder. Nu bäddar bolaget för en expansion utanför Norden med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Näringslivstorskar på djupt vatten

  Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.