fredag 26 april 2024

inloggad som

Lundabolag expanderar när industrin vill spara el

|  
|  

Intresset för energieffektivisering ökar i samma takt som elpriserna. Lundabolaget SenseNode tar nu in 25 miljoner kronor för att möta den ökande efterfrågan. Bolaget ska dubbla antalet anställda och tittar på att expandera utomlands.

SenseNode har tagit fram en kombination av mjukvara och hårdvara, som med hjälp av sensorer samlar in data för att hjälpa industrin att bli så energieffektiv som möjligt. Bolaget lanserade sin nya plattform i början av året och har i nuläget 15 kunder som använder verktyget Energy Analytics. In i bolaget går nu Latour Future Solutions, Almi Invest GreenTech och Helhjärtad Finans.

– Vi ser en väldig stor efterfrågan på våra tjänster och tillströmning av kunder. Eftersom vi vill fortsätta att hjälpa svensk industri att bli energieffektiv och mer hållbar så behöver vi expandera. Vi kommer att vara 16 personer, i stort sett den dubbla personalstyrkan, om ett år, säger bolagets vd Erik O. Andersson.

Ett flertal av de nuvarande kunderna har utökat installationerna sedan starten. Kunderna är utspridda i Sverige och Danmark, flest återfinns inom verkstadsindustrin och några kommer från fastighetsbranschen.

– Ju mer man förbrukar, desto mer finns det att spara. Det senaste året har det blivit intressant för allt fler då elpriserna har blivit en stor kostnad för många, säger han.

SenseNode tittar även på att expandera internationellt, då stigande elpriser inte enbart är ett svenskt fenomen.

– Vi ser ett stort behov i bland annat Tyskland. Där finns det ett behov av energieffektivisering då de har många industrier och höga energipriser, säger Erik O. Andersson.

Mette Carlbom

Intresset för energieffektivisering ökar i samma takt som elpriserna. Lundabolaget SenseNode tar nu in 25 miljoner kronor för att möta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.