tisdag 5 mars 2024

inloggad som

SenseNode tar in kapital till ny tjänst

|  
|  

Lundabolaget SenseNode, som utvecklar system för energiövervakning, ska ta in tio miljoner kronor för att utveckla sitt nya analysverktyg. Detta efter att ha värvat ett nytt teknikteam. 

Per Henrik Lundblom blir ny teknikchef på SenseNode med huvudansvar för utvecklingen av den nya tjänsten SenseNode Energy Analytics. Han har tidigare bland annat haft en liknande roll på börsnoterade Zaplox. Den nya tjänsten ska vara ett komplement till bolagets energiövervakningssystem för industrier och ska hjälpa kunderna att analysera datan från SenseNodes IoT-sensorer och ge förslag på förbättringar. 

– Våra trådlösa sensorer samlar in data och hittills har det hjälpt många av våra kunder att göra energibesparingar på 10-25 procent. Nästa naturliga steg för oss är att satsa på analys av datan så att vi får ett mer heltäckande erbjudande. Men det betyder att vi har mycket utvecklingstid framför oss, säger Erik Andersson, vd för SenseNode. 

Analysverktyget ska vara baserat på AI-algoritmer som ska lära sig att förutse risker och ge förslag på åtgärder. Den är en del i SenseNodes nya strategi om att helt ställa om sitt erbjudande till en prenumerationstjänst. 

För att klara utvecklingen ska bolaget nu ta in tio miljoner kronor, varav de befintliga ägarna säkrat fyra. Ägarskaran består av Almi, två affärsänglar och bolagets fem anställda. 

 Bland bolagets kunder märks bland andra Trelleborg-koncernen, Erasteel, Boliden och Epiroc. Fokus ligger på svenska företag och att expandera utomlands genom att följa med kunderna som i många fall är internationella. SenseNodes system finns i dag även i Danmark, Tyskland och Polen. Affärerna har dock drabbats av pandemin och SenseNodes omsättning sjönk till 2,7 miljoner 2020 från rekordnoteringen på cirka 3,5 miljoner året innan. 

– Vi lever egentligen fortfarande med pandemins effekter. Samtidigt har vi aldrig haft en så stor pipeline med offerter. Det är uppdämt nu, men kommer att ge resultat i andra änden, säger Erik Andersson. 

Emiliano Strauss

Lundabolaget SenseNode, som utvecklar system för energiövervakning, ska ta in tio miljoner kronor för att utveckla sitt nya analysverktyg. Detta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad