onsdag 19 juni 2024

inloggad som

BoMill på svampjakt fyller på kassan

Teknikbolaget BoMill tar in 4,5 miljoner kronor i konvertibellån från nuvarande ägare för att storsatsa på marknadsföring. Bolaget tänker visa upp sin första riktigt stora anläggning, som nyligen tagits över av den italienska kunden.

Anläggningen sorterar totalt 18 ton spannmål per timme, eller 125.000 kärnor per sekund. Kärnorna analyseras med en NIR-mätmetod, varefter de sorteras i olika fraktioner i en roterande trumma med hjälp av BoMills patenterade tryckluftsbaserade teknik. NIR är en spektroskopimetod som använder ljus i nära infraröd-spektra och mäter proteinhalt i varje enskild kärna. Genom sortering kan produktkvaliteten bli högre och jämnare hos produkten.

— Nu är det första gången någon kan visa att tekniken fungerar i så här stor skala. Vi kommer att satsa på kunder från USA, Kanada och Västeuropa. Eftersom teknologin är ny ligger mycket av vårt jobb i att visa kunderna på fördelarna, att skapa ett behov hos dem, säger vd Karin Wehlin.

Hon bedömer att bolaget inte ha några direkta konkurrenter inom området, där BoMill har omfattande patentskydd. Normalt sorteras andra spannmål efter kornens fysiska egenskaper, som vikt, storlek och färg.

Tekniken har funnits på marknaden sedan 2007. Bolaget har hittills sålt en handfull maskiner bland annat i USA, Australien och Danmark.

BoMill vill använda sin teknik i andra applikationer, och kan bland annat sortera bort spannmål som är angripet av svamp inne i kärnan. Inom det fältet har bolaget ännu ingen referensanläggning.

Största ägare är grundaren Bo Löfqvist. Övriga är Sydsvensk Entreprenörfond och utsädesföretaget Syngentas genom Syngenta Ventures. BoMill, som sysselsätter tolv personer, hade förra året en omsättning av strax över fyra miljoner kronor med runt tre miljoner i förlust.

Elisabet Ottosson

Teknikbolaget BoMill tar in 4,5 miljoner kronor i konvertibellån från nuvarande ägare för att storsatsa på marknadsföring. Bolaget tänker visa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Tillfällig avkylning i het bransch

  HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Färdigbakade Krinova-bolag

  Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Hon ska rädda Veg of Lund

  Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

 • Oatly bantar sig i form

  Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

 • Två skånska bolag i kris

  Det First North-listade kändisbolaget Twiik meddelar att bolaget måste upprätta kontrollbalansräkning. Samtidigt står medtechföretaget Duearity inför svåra ekonomiska utmaningar.

 • Han blir ny vd för Nord-Lock

  Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

 • Opticept pressar spanska oliver

  Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.