söndag 12 maj 2024

inloggad som

BoMill på svampjakt fyller på kassan

Teknikbolaget BoMill tar in 4,5 miljoner kronor i konvertibellån från nuvarande ägare för att storsatsa på marknadsföring. Bolaget tänker visa upp sin första riktigt stora anläggning, som nyligen tagits över av den italienska kunden.

Anläggningen sorterar totalt 18 ton spannmål per timme, eller 125.000 kärnor per sekund. Kärnorna analyseras med en NIR-mätmetod, varefter de sorteras i olika fraktioner i en roterande trumma med hjälp av BoMills patenterade tryckluftsbaserade teknik. NIR är en spektroskopimetod som använder ljus i nära infraröd-spektra och mäter proteinhalt i varje enskild kärna. Genom sortering kan produktkvaliteten bli högre och jämnare hos produkten.

— Nu är det första gången någon kan visa att tekniken fungerar i så här stor skala. Vi kommer att satsa på kunder från USA, Kanada och Västeuropa. Eftersom teknologin är ny ligger mycket av vårt jobb i att visa kunderna på fördelarna, att skapa ett behov hos dem, säger vd Karin Wehlin.

Hon bedömer att bolaget inte ha några direkta konkurrenter inom området, där BoMill har omfattande patentskydd. Normalt sorteras andra spannmål efter kornens fysiska egenskaper, som vikt, storlek och färg.

Tekniken har funnits på marknaden sedan 2007. Bolaget har hittills sålt en handfull maskiner bland annat i USA, Australien och Danmark.

BoMill vill använda sin teknik i andra applikationer, och kan bland annat sortera bort spannmål som är angripet av svamp inne i kärnan. Inom det fältet har bolaget ännu ingen referensanläggning.

Största ägare är grundaren Bo Löfqvist. Övriga är Sydsvensk Entreprenörfond och utsädesföretaget Syngentas genom Syngenta Ventures. BoMill, som sysselsätter tolv personer, hade förra året en omsättning av strax över fyra miljoner kronor med runt tre miljoner i förlust.

Elisabet Ottosson

Teknikbolaget BoMill tar in 4,5 miljoner kronor i konvertibellån från nuvarande ägare för att storsatsa på marknadsföring. Bolaget tänker visa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen