tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Medeonbolag testar analys av utandningsluft på KI

Ett enkelt utandningsprov skulle på tio minuter kunna ge sjukdomsdiagnos med hjälp av ett instrument från Chromalytica på Medeons inkubator. Sedan ett par veckor finns bolagets första instrument på Karolinska Institutet i Solna för en första oberoende utvärdering.

Magsår, cancer i lungor, prostata, tarm och bröst är några av de sjukdomar som enligt litteraturen skulle kunna diagnostiseras genom att mäta specifika ämnen i utandningsluften som bildas av kroppens metabolism vid dessa tillstånd.

— För patienten blir provtagningen enklare än vid ett blod- eller urinprov, säger Lennart Olsson, en av fyra grundare till bolaget.

Hjärtat i Chromalyticas instrument är en UV-detektor som bygger på forskning gjord av medgrundaren Verner Lagesson vid institutionen för arbetsmiljö vid Linköpings Universitet. I övrigt består instrumentet av en gaskromatograf och diverse mellansteg för provbehandling.

Som ett första steg framåt planerar bolaget att ingå samarbete med ett företag för att ta fram ett dedikerat diagnostikinstrument. Innan dess krävs nytt kapital i storleksordningen några tiotals miljoner kronor.

Bland kommersiella bolag som använder system för att mäta komponenter i utandningsluft finns svenska Aerocrine i Solna som mäter kväveoxid för att kunna följa tillståndet vid luftvägsinflammationer och astma.

Chromalytica bildades för tre år sedan och har idag 28 aktieägare inklusive grundarna, där finansmannen Dag Tigerschiöld med 21 procent och grundarnas gemensamma ägarbolag med 48 procent av aktierna är de största ägarna. Bolaget har tidigare totalt tagit in sex miljoner kronor i riskkapital. Övriga grundare är Thomas Pileby och Thomas Lundeberg.

Elisabet Ottosson

Ett enkelt utandningsprov skulle på tio minuter kunna ge sjukdomsdiagnos med hjälp av ett instrument från Chromalytica på Medeons inkubator. Sedan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.