torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Ägarna delar upp Tactel

I våras sålde huvudägaren FSN Capital av spelbolaget SouthEnd Interactive från konsultkoncernen Tactel i Malmö. Nu styckas även resten av Tactel upp i mindre delar.

Under sommaren har Tactels amerikanska gren lyfts ur koncernen och bytt namn till Room5. Verksamheten sysselsätter ett sextiotal personer med kontor i San Diego, Redwood City utanför San Francisco samt Portland på amerikanska västkusten. Bland kunderna finns jättar som Qualcomm, Amazon och Intel. Jonas Andersson, vd för svenska Tactel AB, pekar på att även om det handlar om konsultuppdrag i både den svenska och amerikanska verksamheten, hade de allt mindre med varandra att göra.

— Liksom med SouthEnd Interactive fanns det mindre och mindre synergieffekter. De jobbar mer med halvledarföretag och vi mer med design, säger han.

2012 omsatte Tactel-koncernen 136 miljoner kronor. I våras sålde riskkapitalbolaget FSN Capital av SouthEnd Interactive till Marcus Ivarsson, en av Tactels grundare. Strax innan sommaren stängdes så spelbolaget ned, då delar av IP-rättigheterna och samtliga 24 utvecklare köptes över av Malmöbaserade Ubisoft Massive.

Kvar i det svenska Tactelbolaget finns i dag runt 80 anställda i Malmö och Stockholm. Jonas Andersson räknar med att anställa ytterligare ett tiotal under 2014.

— Vi har de flesta kunderna i Stockholm, men växer mest i Malmö eftersom det är lättare att få tag på bra personal här, både direkt från högskolan och erfarna. Vi har inte anställt någon från Sony Mobile eller ST-Ericsson, men det verkar som att deras neddragningar ruskat om arbetsmarknaden i regionen.

För tre år sedan var Tactel nästan helt inriktat på mobilindustrin, sedan dess har bolaget tagit allt fler uppdrag inom utveckling av användargränssnitt för tv baserade på programmeringsspråket HTML5 åt exempelvis Ericsson och en rad kabel tv-bolag. Bland de hårdaste konkurrenterna inom den nischen finns Stockholmsbaserade Accedo, med bland annat MTV, Viaplay och Schibstedt i kundlistan.

Tactel AB omsatte 60,5 miljoner kronor 2012 med en vinst på 8,5 miljoner. I år räknar Jonas Andersson med att öka omsättningen till cirka 70 miljoner med bibehållen marginal. Utöver FSN Capital ägs bolaget till mindre delar av grundarna samt delar av personalen. Bland övriga stora kunder, utöver Ericsson, finns Sony och Swedbank.

Erik Olausson

I våras sålde huvudägaren FSN Capital av spelbolaget SouthEnd Interactive från konsultkoncernen Tactel i Malmö. Nu styckas även resten av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad