onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Ägarna delar upp Tactel

I våras sålde huvudägaren FSN Capital av spelbolaget SouthEnd Interactive från konsultkoncernen Tactel i Malmö. Nu styckas även resten av Tactel upp i mindre delar.

Under sommaren har Tactels amerikanska gren lyfts ur koncernen och bytt namn till Room5. Verksamheten sysselsätter ett sextiotal personer med kontor i San Diego, Redwood City utanför San Francisco samt Portland på amerikanska västkusten. Bland kunderna finns jättar som Qualcomm, Amazon och Intel. Jonas Andersson, vd för svenska Tactel AB, pekar på att även om det handlar om konsultuppdrag i både den svenska och amerikanska verksamheten, hade de allt mindre med varandra att göra.

— Liksom med SouthEnd Interactive fanns det mindre och mindre synergieffekter. De jobbar mer med halvledarföretag och vi mer med design, säger han.

2012 omsatte Tactel-koncernen 136 miljoner kronor. I våras sålde riskkapitalbolaget FSN Capital av SouthEnd Interactive till Marcus Ivarsson, en av Tactels grundare. Strax innan sommaren stängdes så spelbolaget ned, då delar av IP-rättigheterna och samtliga 24 utvecklare köptes över av Malmöbaserade Ubisoft Massive.

Kvar i det svenska Tactelbolaget finns i dag runt 80 anställda i Malmö och Stockholm. Jonas Andersson räknar med att anställa ytterligare ett tiotal under 2014.

— Vi har de flesta kunderna i Stockholm, men växer mest i Malmö eftersom det är lättare att få tag på bra personal här, både direkt från högskolan och erfarna. Vi har inte anställt någon från Sony Mobile eller ST-Ericsson, men det verkar som att deras neddragningar ruskat om arbetsmarknaden i regionen.

För tre år sedan var Tactel nästan helt inriktat på mobilindustrin, sedan dess har bolaget tagit allt fler uppdrag inom utveckling av användargränssnitt för tv baserade på programmeringsspråket HTML5 åt exempelvis Ericsson och en rad kabel tv-bolag. Bland de hårdaste konkurrenterna inom den nischen finns Stockholmsbaserade Accedo, med bland annat MTV, Viaplay och Schibstedt i kundlistan.

Tactel AB omsatte 60,5 miljoner kronor 2012 med en vinst på 8,5 miljoner. I år räknar Jonas Andersson med att öka omsättningen till cirka 70 miljoner med bibehållen marginal. Utöver FSN Capital ägs bolaget till mindre delar av grundarna samt delar av personalen. Bland övriga stora kunder, utöver Ericsson, finns Sony och Swedbank.

Erik Olausson

I våras sålde huvudägaren FSN Capital av spelbolaget SouthEnd Interactive från konsultkoncernen Tactel i Malmö. Nu styckas även resten av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.