söndag 5 maj 2024

inloggad som

Probi flyttar produktionen av ProViva-bakterier till USA

Bara i Sverige såldes över 30 miljoner liter ProViva ifjol, men de aktiva bakterierna odlas fortfarande fram i det som egentligen är en anläggning i pilotskala hos Ideonbolaget Probi. Nu flyttas produktionen av de lukrativa mikroorganismerna till en underleverantör i USA.

Ända sedan lanseringen av hälsodrycken ProViva i mitten av 1990-talet har de probiotiska mjölksyrebakterierna växt till sig i tre silverglänsande fermentatorer hos functional food-bolaget Probi.

— Men storleksmässigt är det egentligen en pilotanläggning. Nu får vi effektivare produktion och säkrare kvalitet, säger vd Michael Oredsson till Rapidus.

ProViva ägs av franska Danone (51 procent) och Skånemejerier (49 procent). Probi levererar bakterierna, en affär som ifjol stod för 42,7 miljoner av omsättningen på 99,6 miljoner kronor. Men nu sker tillväxten främst inom kosttillskott med bolagets bakterier mot förkylning och för maghälsa. Under 2012, bara två år efter lanseringen, såldes kosttillskotten Probi Mage och Probi Frisk för 75 miljoner kronor på svenska apotek. För Lundabolaget innebär det intäkter på runt 20 miljoner kronor, uppger Michael Oredsson.

Bland apotekens och hälsokostbutikernas probiotiska kosttillskott har bolaget enligt egna siffror en marknadsandel på över 50 procent.

— Nu börjar det röra sig i USA, med våra kosttillskott där, och framåt känns även Asien och Östeuropa spännande, säger Michael Oredsson.

På hemmaplan drabbades dock Probi av ett bakslag i slutet på hösten då två stora studier om bakteriernas effekter inte gett önskat resultat. Studierna har inte påverkat den nuvarande försäljningen men krävdes för att kunna göra hälsopåståenden inom EU, och nya studier ska påbörjas under året.

24-mannabolaget Probi är noterat på Stockholmsbörsens small cap-lista. Tyska samarbetsparten Symrise är största ägare med 20 procent av aktierna.

Erik Olausson

Bara i Sverige såldes över 30 miljoner liter ProViva ifjol, men de aktiva bakterierna odlas fortfarande fram i det som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.