tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Börs-vd tar över forskningsavknoppning i Lund

Sinntaxis bildades så sent som i somras av en grupp Lundaforskare med Tadeusz Wieloch i spetsen, för att ta fram ett nytt sätt att behandla strokepatienter. Nu rekryterar de Michael Oredsson, tidigare vd för börsbolagen BioInvent och Probi, för att leda satsningen mot kliniska studier och marknad.

Medan en stor del av forskningen på behandling av strokepatienter går ut på att skydda hjärnan timmarna efter en stroke, har Sinntaxis identifierat en behandlingsmetod som skulle kunna rehabilitera hjärnan upp till flera veckor efteråt. Djurförsök har visat att en grupp molekyler kan stimulera hjärnans friska delar till att överta funktioner som förlorats.

Att samma molekyler redan testats på människor för andra behandlingsområden gör att man snabbt kan komma igång med kliniska studier, menar Michael Oredsson.

–Sinntaxis siktar på att kunna hjälpa en stor grupp patienter som har väldigt stora medicinska behov och där dagens rehabiliterande behandling är otillräcklig, säger han till Rapidus.

Michael Oredsson räknar med att det kommer ta minst fem år innan man har en färdig läkemedelsprodukt. Inom det närmsta året är planen att säkra såväl molekylerna som tiotals miljoner kronor i finansiering.

Sinntaxis har hitintills finansierats med mindre belopp i form av forskningsbidrag. Ägarlistan består i dag av grundarna Tadeusz Wieloch, Roger Olsson, Carin Sjölund, Karsten Ruscher och Kerstin Beirup tillsammans med LU Holding. Till listan tillkommer, utöver Michael Oredsson, också den nytillträdde styrelseordföranden Lars Grundemar.

Felicia Frithiof

Sinntaxis bildades så sent som i somras av en grupp Lundaforskare med Tadeusz Wieloch i spetsen, för att ta fram […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad