torsdag 12 september 2024

inloggad som

Börs-vd tar över forskningsavknoppning i Lund

Sinntaxis bildades så sent som i somras av en grupp Lundaforskare med Tadeusz Wieloch i spetsen, för att ta fram ett nytt sätt att behandla strokepatienter. Nu rekryterar de Michael Oredsson, tidigare vd för börsbolagen BioInvent och Probi, för att leda satsningen mot kliniska studier och marknad.

Medan en stor del av forskningen på behandling av strokepatienter går ut på att skydda hjärnan timmarna efter en stroke, har Sinntaxis identifierat en behandlingsmetod som skulle kunna rehabilitera hjärnan upp till flera veckor efteråt. Djurförsök har visat att en grupp molekyler kan stimulera hjärnans friska delar till att överta funktioner som förlorats.

Att samma molekyler redan testats på människor för andra behandlingsområden gör att man snabbt kan komma igång med kliniska studier, menar Michael Oredsson.

–Sinntaxis siktar på att kunna hjälpa en stor grupp patienter som har väldigt stora medicinska behov och där dagens rehabiliterande behandling är otillräcklig, säger han till Rapidus.

Michael Oredsson räknar med att det kommer ta minst fem år innan man har en färdig läkemedelsprodukt. Inom det närmsta året är planen att säkra såväl molekylerna som tiotals miljoner kronor i finansiering.

Sinntaxis har hitintills finansierats med mindre belopp i form av forskningsbidrag. Ägarlistan består i dag av grundarna Tadeusz Wieloch, Roger Olsson, Carin Sjölund, Karsten Ruscher och Kerstin Beirup tillsammans med LU Holding. Till listan tillkommer, utöver Michael Oredsson, också den nytillträdde styrelseordföranden Lars Grundemar.

Felicia Frithiof

Sinntaxis bildades så sent som i somras av en grupp Lundaforskare med Tadeusz Wieloch i spetsen, för att ta fram […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Förväntningar stiger på Bioinvent

    Aktiekursen för Bioinvent, med vd Martin Welschof, i Lund har dubblats sedan i våras. Bakom uppgången ligger forskningsdata som har tolkats som att bolaget kan ha en miljardsäljare på gång.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.