onsdag 27 september 2023

inloggad som

Probi byter vd med omedelbar verkan

|  

Bioteknikföretaget Probis vd Tom Rönnlund avgår med omedelbar verkan. Bolaget uppger ingen orsak. Probi har dock inte nått de finansiella målen under Tom Rönnlund.

Probi är ett av Lunds större börsnoterade bolag och tillverkar probiotika, det vill säga nyttiga bakterier som tillsätts i mat och kosttillskott, till exempel drycken Proviva.

Tom Rönnlund tillträdde som vd för Probi i januari 2019. Året efter antog koncernen nya aggressiva finansiella mål som gick ut på att dubbla den årliga omsättningen på fem till sju års sikt genom organisk tillväxt och förvärv. I detta ingick att den organiska tillväxten skulle överstiga 7 procent per år. Rörelsemarginalen på EBITDA-nivå skulle överstiga 29 procent.

Nu, två år senare har målen inte nåtts. Det har tvärtom gått åt andra hållet. En omsättning år 2020 på 717 miljoner kronor är nu på rullande tolv månader 644 miljoner enligt den senaste kvartalsrapporten. EBITDA-marginalen som låg över målet under 2019 har fallit till 27,1 procent.

I rapporten för årets tredje kvartal skriver Tom Rönnlund att 2022 varit ett utmanande år. Försäljningen i Nordamerika har fallit sedan ett par större kunder inte lagt de order som förväntades, att det uppstått brist på insatsvaror samt att kostnaderna ökat generellt.

Det ser nu ut som att Probis styrelse tappat tålamodet och ger Tom Rönnlund sparken drygt två år efter att de finansiella målen sattes upp. Ingen i Probis styrelse har dock gått att nå för en kommentar, inte heller Tom Rönnlund. 

Han ersätts enligt ett pressmeddelande på torsdagmorgonen av Anita Johansen som blir interim-vd. Hon är sedan tidigare vice vd och ansvarig för Probis forskning och utveckling. Bolaget har inlett arbetet med att rekrytera en ny vd, enligt pressmeddelandet.

Detta är inte första gången Probis styrelse agerar snabbt med oförklarade vd-byten. 2018 fick dåvarande vd Peter Nählstedt gå med omedelbar verkan, utan att styrelsen gav någon förklaring.

Gunnar Wrede

Bioteknikföretaget Probis vd Tom Rönnlund avgår med omedelbar verkan. Bolaget uppger ingen orsak. Probi har dock inte nått de finansiella […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad