torsdag 25 april 2024

inloggad som

LU-avknoppning värvar A1M Pharmas förra vd

För drygt ett år sedan rapporterade Rapidus att Lundabolaget Sinntaxis värvat Probi och Bioinvents tidigare vd Michael Oredsson. Nu flyttar han ifrån Sverige och en annan välrenommerad vd i Tomas Eriksson, som vid årsskiftet lämnade vd-posten på A1M Pharma, tar vid.

Sinntaxis bildades 2017 av en grupp forskare från Laboratoriet för Experimentell Hjärnforskning vid Lunds universitet, ledd av professor Tadeusz Wieloch. Bolaget utvecklar ett läkemedel för att rehabilitera hjärnan hos strokepatienter upp till flera veckor efter en stroke.

Metoden är baserad på en substans vars rättigheter Sinntaxis förvärvat från Astra Zeneca, som utvecklade substansen för andra tillämpningar och tog den genom fas 1- och 2-studier.

– Väldigt mycket av det grundläggande arbetet är redan gjort och tiden till väsentliga utvecklingsfaser är kort. Man börjar inte från början med detta projekt vilket är en stor fördel, säger vd Tomas Eriksson.

Djurförsöken som genomförts på substansen har visat att har visat att en grupp molekyler kan stimulera hjärnans friska delar till att överta funktioner som förlorats. Enligt bolaget fokuserar all behandling av strokepatienter i dag på fysioterapeutisk rehabilitering och de menar att deras läkemedelskandidat kan revolutionerna behandlingen globalt.

Sinntaxis tidigare vd Mikael Oredsson lämnar posten för att flytta till Australien och inta rollen som vd för Biome Australia. Han behåller dock ordförandeklubban i Nasdaq-listade Immunicum i Stockholm.

Emiliano Strauss

För drygt ett år sedan rapporterade Rapidus att Lundabolaget Sinntaxis värvat Probi och Bioinvents tidigare vd Michael Oredsson. Nu flyttar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.