fredag 26 april 2024

inloggad som

ProEquo fyller kassan

Ideonbolaget ProEquo har tagit in två miljoner kronor i en nyemission. Pengarna ska användas till att lansera en ny produkt innehållande probiotika till hundar samt till att öka bolagets försäljning av probiotika för hästar.

ProEquos forskning- och utvecklingschef Clas Lönner var tidigare utvecklingschef i Probi, som utvecklar produkter baserade på mjölksyrabakterier vilka anses vara bra för magen. För snart femton år sedan köpte Clas Lönner loss rättigheterna till Probis bakteriestambibliotek anpassade för djur och grundade företaget ProEquo.

Sedan dess har ProEquo haft försäljning i liten skala av en vätskebaserad produkt till häst. Sedan ett par år tillbaka har de även en mer lagringsstabil, torr produkt ute på marknaden.

– Det senaste året har vi haft en god försäljningsökning av den torra produkten. Vår försäljning uppgick till drygt två miljoner kronor 2017. Till sommaren ska vi lansera en produkt till hund, och vår målsättning är att komma ut med en produkt till katt vid årsskiftet, säger Clas Lönner.

Djurprodukterna innehåller andra bakteriestammar än de som säljs till människa i exempelvis drycken ProViva, utvecklad av Probi men i dag ägd av franska Danone. ProEquos bakterier är selekterade ur det specifika djurslag som ska använda produkten och bolaget har gjort studier där effekten har studerats vid bland annat diarré och eksem hos djuren, uppger Clas Lönner.

ProEquo har ett 20-tal delägare och har totalt tagit in runt 10 miljoner kronor sedan start. Bolaget har tre anställda och sysselsätter ett tiotal andra personer i egenskap av delägare och på konsultbasis. ProEquo leds av Clas Lönner, Lennart Persson, tidigare vd i Medipharm, samt ordförande Thomas Welander, medgrundare av bioteknikbolaget AnoxKaldnes.

Elisabet Ottosson

Ideonbolaget ProEquo har tagit in två miljoner kronor i en nyemission. Pengarna ska användas till att lansera en ny produkt innehållande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.