tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Svårt styra insatserna för statligt företagsstöd

Kort sagt: Staten har via Innovationsbron satsat hundratals miljoner i unga företagsbyggen. Rapidus genomgång av verksamheten i Skåne visar att tillväxten varit begränsad. Men största problemet är ändå att det inte tydligt går att säga om facit är bra eller dåligt.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Bara i fjol satte Innovationsbron 40 miljoner skattekronor som riskkapital i uppstartsbolag i södra Sverige. Målet: att kommersialisera kunskap och skapa nya tillväxtföretag. Frågan är om det är väl investerade pengar.

Svaret är långt ifrån glasklart.

I veckan har Rapidus berättat om utfallet för de skånska portföljbolag som passerat revy sedan Innovationsbron bildades 2005 som en sammanslagning av Teknikbrostiftelserna och Vinnovas inkubatorprogram. Totalt handlar det om 47 företag med säte i Skåne.

Nära en femtedel har avvecklats eller gått i konkurs. De allra flesta är fortsatt mycket små. Tjugo procent hade i fjol nått en omsättning över fem miljoner kronor och endast två stycken, CellaVision och Scalado, har nått över 100 miljoner. Lejonparten är beroende av externt kapital för överlevnad — bara sju bolag har än så länge visat positivt resultat.

Det kan låta alarmerande. Samtidigt ska vi tänka på att Innovationsbron går in som investerare i mycket tidiga skeden.

Att bygga innovationsbolag tar tid. Produkten ska utvecklas, därefter gäller det att få fart på försäljningen. I många fall handlar det om beteendemönster som måste brytas ute hos kunderna, vilket kan likna mission impossible även om produkten är tekniskt sett överlägsen.

Bland portföljbolagen finns ett antal som ännu är små, men mycket väl kan komma att bli stora längre fram i tiden. Neo Technology, Absalon och BoneSupport är några att hålla ögonen på. I genomgången har vi undantagit företag som flyttat ut från regionen, exempelvis Polar Rose som köptes upp av Apple.

Inte desto mindre kan vi nu, inför Innovationsbrons sammanslagning med Almi, konstatera att verkliga tillväxtbolag varit en bristvara under de sju år som gått sedan starten. Kartläggningen väcker frågan om innovationssystemet fostrar brödföretag snarare än sötebrödsföretag.

Liksom storebror Industrifonden ska Innovationsbron agera marknadskompletterande och investera där privat kapital inte vågar. Men de statliga medlen måste också ha rimlig chans att leverera mer avkastning än till dagligt leverne för entreprenörerna som tar emot pengarna.

Just där ligger den viktigaste skillnaden mot arbetsmarknadspolitiska program, som starta eget-bidrag.

Näringslivsinriktade åtgärder handlar om att öka landets tillväxt och konkurrenskraft. Ett plus ett måste bli mer än två, annars spricker logiken med innovationsstöd för samhällsekonomisk nytta.

Själv är jag övertygad om betydelsen av ett visst statligt stöd i riskfyllda faser, särskilt när det följs av uppbackning från privata medfinansiärer.

För exempelvis CellaVision spelade engagemanget från Teknoseed (ägt av dåvarande Teknikbrostiftelsen) en avgörande roll. Året var 1999 och tack vare pengarna kunde medicinteknikbolaget stänga en viktig emission och ta verksamheten vidare.

Resultatet i Rapidus genomgång ligger i linje med vår granskning från 2010 av de skånska företagsinkubatorerna, som för övrigt är det andra kärnområdet hos Innovationsbron. Ett fåtal företag lyckas stort, medan merparten aldrig lyfter.

Denna generella bild lär bestå, men ration framgång/misslyckande måste gå att förbättra. Förmodligen krävs det vassare urvalsprocesser och mer koncentrerat stöd.

Det stora problemet är att kunna mäta den isolerade effekten av innovationssatsningarna. Inte minst är det närmast omöjligt att hitta jämförbara kontrollgrupper. Vi vet att det ofta saknas riskkapital, men också att goda affärsidéer kan lyckas utan skattefinansierat stöd.

För ansvariga politiker är det en dans på slak lina att besluta om framtiden. Ska vi gasa? Bromsa? Eller styra om för att få upp tempot i innovationssystemet.

Både svenska och danska regeringen lägger för tillfället sista handen på sina nya innovationsstrategier, som ska presenteras under hösten. I nästa veckas snabbanalys ger Köpenhamnsredaktör Keld Broksø sin bild av det pågående arbetet, med avstamp i dynamiken mellan Danmark och Sverige.

Klicka här för att komma till Rapidus sammanställning över Innovationsbrons portföljbolag. Hur många jobb har de skapat?

Följ ”Relaterade artiklar” uppe till höger för att läsa mer om bakgrunden.

Kort sagt: Staten har via Innovationsbron satsat hundratals miljoner i unga företagsbyggen. Rapidus genomgång av verksamheten i Skåne visar att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.


  • Bonesupport kan dubbla i USA

    Bonesupport i Lund ser fram emot en 40-procentig total försäljningsökning i samband med en potentiell dubbling i USA. Detta efter ett nytt FDA-godkännande som gäller företagets bencement.

  • Revansch för Cellavision

    Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

  • Bonesupport krossar prognoser

    Lundabolaget accelererar försäljningen i USA. Ökningen i landet är 117 procent jämfört med fjolårets tre första kvartal.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

  • …medan Cellavision vinstvarnar

    Lunds bioteknikstjärna Cellavision flaggade efter börsens stängning på måndagen för ett riktigt dåligt första kvartal. Cellavision redovisar preliminära siffror före […]

  • Dagens rapporter

    Här följer ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag. Nederman Den Helsingborgsbaserade luftfilter-jätten Nederman rubricerar bokslutskommunikén med: ”Stabil avslutning […]

  • Tungt för Cellavision

    Året 2022 började bra men slutade dåligt för Lunds bioteknikstjärna Cellavision, som tillverkar laboratorieutrustning för blodanalys. Aktien föll tungt på […]

  • Här är de skånska börsvinnarna 2022

    Spannmål, läkemedel och elektronik var de branscher som ledde till kraftigast aktieuppgångar under 2022 bland de skånska noterade bolagen. Den […]

  • Skånska profiler får statliga uppdrag

    Entreprenören och industridesignern Anna Haupt, som grundade Hövding, har lämnat sitt jobb på Nevs och blivit investeringsdirektör på Industrifonden. I […]