måndag 15 april 2024

inloggad som

E.on första kund i Mincs industrisatsning

Uppstartsbolagen på Minc får snart sällskap av tungviktaren E.on. Energikoncernen är först ut när Malmöinkubatorn satsar på att hjälpa lokala industriföretag med affärsutveckling för interna innovationsprojekt.

I första rundan handlar det om relativt långt gångna utvecklingsprojekt inom fält som energistyrning, energieffektivitet och mobilteknik som E.on utlokaliserar till Minc. Genom att sätta projektledningen i inkubatormiljön och anlita Mincs affärsutvecklare vill energijätten få in nya perspektiv i arbetet.

— Vi hoppas även få in idéer och intryck från bolagen runt omkring, säger Johan Mörnstam, ansvarig för E.ons affärsutveckling i Norden, till Rapidus.

Han håller även öppet för att framtida utvecklingsprojekt kan knoppas av till inkubatorbolag. Mincs vd Bodil Rosvall Jönsson hoppas å sin sida att dagens uppstartsbolag ska få enklare väg in till en av Malmös industrijättar.

— E.on blir den första kund vi har där vi jobbar på detta sätt med open innovation. Vi har andra liknande industriföretag på gång, men det får vi återkomma till, säger hon.

E.on, med nordiskt huvudkontor i Malmö, omsatte förra året 41 miljarder kronor. Koncernen har cirka 4.000 anställda i Norden.

Mincs projekt med E.on kommer ett halvår efter Ideon Innovations första satsning på öppen innovation med en industripartner. Under våren har inkubatorn hållit i tävlingen Compete & Incubate tillsammans med fönster- och dörrföretaget Inwido. Av de totalt 16 idéer som kom fram har koncernen valt att gå vidare med knappt hälften, uppger Inwidos försäljnings- och informationschef Jonna Opitz.

— Det handlar mycket om att ta in nya funktioner i fönster och dörrar, med såväl ny teknik som befintlig, säger hon.

Jonna Opitz ger elektroniska funktioner och nanomaterial som exempel, men är av konkurrensskäl förtegen med detaljer. Inwido, som omsätter drygt fem miljarder kronor om året, tittar nu på vilka idéer de ska köpa upp och vidareutveckla inom koncernen och vilka de istället ska stötta med delägarskap i uppstartsbolag inom och utanför inkubatorn.

Erik Olausson

Uppstartsbolagen på Minc får snart sällskap av tungviktaren E.on. Energikoncernen är först ut när Malmöinkubatorn satsar på att hjälpa lokala […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.