torsdag 25 april 2024

inloggad som

E.on första kund i Mincs industrisatsning

Uppstartsbolagen på Minc får snart sällskap av tungviktaren E.on. Energikoncernen är först ut när Malmöinkubatorn satsar på att hjälpa lokala industriföretag med affärsutveckling för interna innovationsprojekt.

I första rundan handlar det om relativt långt gångna utvecklingsprojekt inom fält som energistyrning, energieffektivitet och mobilteknik som E.on utlokaliserar till Minc. Genom att sätta projektledningen i inkubatormiljön och anlita Mincs affärsutvecklare vill energijätten få in nya perspektiv i arbetet.

— Vi hoppas även få in idéer och intryck från bolagen runt omkring, säger Johan Mörnstam, ansvarig för E.ons affärsutveckling i Norden, till Rapidus.

Han håller även öppet för att framtida utvecklingsprojekt kan knoppas av till inkubatorbolag. Mincs vd Bodil Rosvall Jönsson hoppas å sin sida att dagens uppstartsbolag ska få enklare väg in till en av Malmös industrijättar.

— E.on blir den första kund vi har där vi jobbar på detta sätt med open innovation. Vi har andra liknande industriföretag på gång, men det får vi återkomma till, säger hon.

E.on, med nordiskt huvudkontor i Malmö, omsatte förra året 41 miljarder kronor. Koncernen har cirka 4.000 anställda i Norden.

Mincs projekt med E.on kommer ett halvår efter Ideon Innovations första satsning på öppen innovation med en industripartner. Under våren har inkubatorn hållit i tävlingen Compete & Incubate tillsammans med fönster- och dörrföretaget Inwido. Av de totalt 16 idéer som kom fram har koncernen valt att gå vidare med knappt hälften, uppger Inwidos försäljnings- och informationschef Jonna Opitz.

— Det handlar mycket om att ta in nya funktioner i fönster och dörrar, med såväl ny teknik som befintlig, säger hon.

Jonna Opitz ger elektroniska funktioner och nanomaterial som exempel, men är av konkurrensskäl förtegen med detaljer. Inwido, som omsätter drygt fem miljarder kronor om året, tittar nu på vilka idéer de ska köpa upp och vidareutveckla inom koncernen och vilka de istället ska stötta med delägarskap i uppstartsbolag inom och utanför inkubatorn.

Erik Olausson

Uppstartsbolagen på Minc får snart sällskap av tungviktaren E.on. Energikoncernen är först ut när Malmöinkubatorn satsar på att hjälpa lokala […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.