fredag 24 maj 2024

inloggad som

Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

Wihlborgs trotsar konjunkturen och redovisar hyresintäkter på drygt 1 miljard kronor för årets första kvartal. Den höga aktiviteten på hyresmarknaden gjorde att fastighetsbolaget slog nytt rekord för uthyrningen, med nytecknade avtal till ett värde om 177 miljoner kronor.

– Vi slår ännu en gång rekord i nytecknade avtal. Det är givetvis en stor fördel att ha tillgång till en stor volym hyresgäster. Några vill utöka sina ytor och andra vill minska, det gäller för oss att vara lyhörda och kunna navigera i det här, säger Wihlborgs vd Ulrika Hallengren.

Framgångarna tillskriver Ulrika Hallengren bland annat life science-sektorn.

– Självklart uppstår det avtalsuppsägningar och det finns segment som får kämpa extra mycket. Men samtidigt har många företag en god framåtanda med en god tillväxt, ett exempel på det är life science-sektorn som tecknar flera nya hyresavtal både i Sverige och Danmark, säger hon.

Wihlborgs förvaltningsresultat, som ofta definieras som rörelseresultatet för ett fastighetsbolag, blev 424 Mkr. Efter skatt blev resultatet 348 Mkr, jämfört med 255 Mkr motsvarande period föregående år.

– Även under en tid präglad av utmaningar har vi lyckats flytta våra positioner i en positiv
riktning. Det gör att när yttre faktorer som konjunktur och ränteläge förbättras befinner vi oss i ett gynnsamt läge med goda förutsättningar att accelerera, säger Ulrika Hallengren.

Wihlborgs är noterat på Stockholmsbörsen och har i dagsläget ett börsvärde på nära 29 miljarder kronor.

Fönsterbolaget Inwido från Malmö har haft det tuffare i byggkonjunkturen. Under årets första kvartal minskade omsättningen med 14 procent och landade på 1,8 mdr. Organiskt var tappet 21 procent.

Rapidus har utan framgång sökt den nytillträdde Inwido-vd:n Fredrik Meuller. I dagens rapport beskriver han det första kvartalet som ”svagt” och att 2024 fortsatt präglas av utmanande marknader, främst inom nybyggnation i Sverige och Finland. Det har påverkat såväl försäljning som orderingång.

”De lägre volymerna har delvis kompenserats av minskade produktionskostnader och genomförda besparingar av fasta kostnader i affärsenheterna. Samtidigt som kostnaderna behöver minska när volymerna går ner, är det viktigt att behålla kompetensen och kraften i verksamheterna för att kunna vara aktiva när fönstersäsongen nu står för dörren”, kommenterar Fredrik Meuller.

Trots de kraftiga volymnedgångarna finns det ljusglimtar. Inwidos totala orderingång ökade med 1 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

”Även om vi just nu upplever kraftiga volymtapp inom nybyggnationsmarknaden i Norden så är utsikterna på lite längre sikt positiva och den gröna omställningen driver tillväxt. Jag upplever att vi är väl positionerade för gynnsamma långsiktiga trender som energieffektivitet och hållbarhet”, skriver Fredrik Meuller.

Martin Linderoth

Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.