fredag 26 april 2024

inloggad som

Bioteknikbolag i kö till utbyggd forskarpark

Om ett och ett halvt år ska Köpenhamnsbaserade forskningsparken Cobis utöka med 7.000 nya kvadratmeter. Redan nu står ett tiotal bolag på väntelistan för att få flytta in.

Cobis öppnade 2009 och har varit helt fullbelagd sedan förra sommaren. I dag sitter 25 bioteknik- och läkemedelsbolag i lokalerna. Den planerade expansionen ska göra plats för lika många till. Byggkostnaden beräknas till 115 miljoner danska kronor.

Cobis vd Morten Mølgaard Jensen räds inte den ekonomiska krisen och bristen på finansiering som plågar många uppstartsbolag.

— Väntelistan bidrar till att vi vågar bygga ut, men det finns fler skäl. Det satsas just nu flera miljarder i offentliga och privata forskningscenter, exempelvis från Novo Nordisk Fonden. Det kommer skapa nya företag och avknoppningar som söker sig till oss, säger han till Rapidus.

Ägarkretsen bakom Cobis, forskningsparkerna Scion DTU och Symbion, har också bra beläggning men inte samma tryck som Cobis. Det hänger samman med forskningsparkens renodlade fokus på bioteknik och life science, menar Morten Mølgaard Jensen.

— När det är kris vill de bolagen sitta närmare varandra eftersom det ger möjligheten att utveckla affärerna utan att nödvändigtvis ta in miljoner från investerare. Istället utvecklas de genom nätverket här. Vi har otaliga fall där företrädare för bolagen exempelvis sitter i varandras styrelser, säger han.

Det senaste halvåret har hyresgästerna på Cobis tillsammans rest närmare 300 miljoner danska kronor. Parken har även blivit värd för internationella etableringar, i december 2011 öppnade exempelvis Beijing Genomics Institute ett nytt europeiskt huvudkontor här. Tillbyggnaden ska enligt planen öppna vid årsskiftet 2013/2014.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Om ett och ett halvt år ska Köpenhamnsbaserade forskningsparken Cobis utöka med 7.000 nya kvadratmeter. Redan nu står ett tiotal […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.