onsdag 19 juni 2024

inloggad som

Fullt hus för forskningsparken Cobis i Köpenhamn…

Forskningsparken Cobis, Copenhagen Bio Science Park nära Rikgshospitalet, har full beläggning för första gången – och en väntelista på 15 bolag. Listan ökar trycket för att expandera Cobis till olika platser på Köpenhamns universitet.

Cobis vd Morten Mølgaard Jensen uppger för Rapidus att han arbetat med expansionsplaner under en lång tid, men tror inte längre det är sannolikt med idén att göra om en närliggande parkeringsplats till ett nytt hus med en underjordisk parkering. Det är dyrt, 250-300 miljoner danska kronor, och det är svårt att få bygglov. Cobis nuvarande mark är fullt utnyttjad.

– Det innebär att vi nu arbetar med planer för satellitlokaler på olika campus under Köpenhamns universitet. Vi väntar beslut under 2019, säger Morten Mølgaard Jensen.

– Satelliterna ska finnas i anslutning till universitetsmiljöer inriktade på life science. Vi började som en bioteknik-miljö men har utvecklat vårt fokus till att också omfatta bland annat medicinteknik, hälsa och livsmedel. Köpenhamns universitet har faciliteter för det, men där är vi inte närvarande i dag, säger han.

Cobis grundades 2009 och byggdes ut i en första omgång 2014. Men det är först på senare tid verksamheten tagit ordentlig fart. I fjol investerade Novo Nordisk Fonden 392 miljoner danska kronor i BioInnovation Institute, som sitter på Cobis, och i April flyttade den japanska läkemedelsjätten Daiichi Sankyo Oncoclogy Nordics in. Det gör Cobis mer intressant för nya bioteknikbolag, uppger Morten Mølgaard Jensen. Han ser också nya skäl att samarbeta över sundet:

– Vi samarbetar med bland annat Medeon i Malmö, Smile Incubator i Lund och Sahlgrenska Science Park i Göteborg, men vi är också konkurrenter. Det innebär att Cobis nog inte placerar bolag över sundet. Men högre efterfrågan för det på tal att utnyttja varandras faciliteter. Om vi kan ge bolagen tillgång till lokaler och laboratorier över sundet så kan det bli en del av paketet. Det har vi inlett en dialog om, säger han.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Forskningsparken Cobis, Copenhagen Bio Science Park nära Rikgshospitalet, har full beläggning för första gången – och en väntelista på 15 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.