måndag 29 april 2024

inloggad som

Fullt hus för forskningsparken Cobis i Köpenhamn…

Forskningsparken Cobis, Copenhagen Bio Science Park nära Rikgshospitalet, har full beläggning för första gången – och en väntelista på 15 bolag. Listan ökar trycket för att expandera Cobis till olika platser på Köpenhamns universitet.

Cobis vd Morten Mølgaard Jensen uppger för Rapidus att han arbetat med expansionsplaner under en lång tid, men tror inte längre det är sannolikt med idén att göra om en närliggande parkeringsplats till ett nytt hus med en underjordisk parkering. Det är dyrt, 250-300 miljoner danska kronor, och det är svårt att få bygglov. Cobis nuvarande mark är fullt utnyttjad.

– Det innebär att vi nu arbetar med planer för satellitlokaler på olika campus under Köpenhamns universitet. Vi väntar beslut under 2019, säger Morten Mølgaard Jensen.

– Satelliterna ska finnas i anslutning till universitetsmiljöer inriktade på life science. Vi började som en bioteknik-miljö men har utvecklat vårt fokus till att också omfatta bland annat medicinteknik, hälsa och livsmedel. Köpenhamns universitet har faciliteter för det, men där är vi inte närvarande i dag, säger han.

Cobis grundades 2009 och byggdes ut i en första omgång 2014. Men det är först på senare tid verksamheten tagit ordentlig fart. I fjol investerade Novo Nordisk Fonden 392 miljoner danska kronor i BioInnovation Institute, som sitter på Cobis, och i April flyttade den japanska läkemedelsjätten Daiichi Sankyo Oncoclogy Nordics in. Det gör Cobis mer intressant för nya bioteknikbolag, uppger Morten Mølgaard Jensen. Han ser också nya skäl att samarbeta över sundet:

– Vi samarbetar med bland annat Medeon i Malmö, Smile Incubator i Lund och Sahlgrenska Science Park i Göteborg, men vi är också konkurrenter. Det innebär att Cobis nog inte placerar bolag över sundet. Men högre efterfrågan för det på tal att utnyttja varandras faciliteter. Om vi kan ge bolagen tillgång till lokaler och laboratorier över sundet så kan det bli en del av paketet. Det har vi inlett en dialog om, säger han.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Forskningsparken Cobis, Copenhagen Bio Science Park nära Rikgshospitalet, har full beläggning för första gången – och en väntelista på 15 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi märker av lågkonjukturen”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.