torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Fullt hus för forskningsparken Cobis i Köpenhamn…

Forskningsparken Cobis, Copenhagen Bio Science Park nära Rikgshospitalet, har full beläggning för första gången – och en väntelista på 15 bolag. Listan ökar trycket för att expandera Cobis till olika platser på Köpenhamns universitet.

Cobis vd Morten Mølgaard Jensen uppger för Rapidus att han arbetat med expansionsplaner under en lång tid, men tror inte längre det är sannolikt med idén att göra om en närliggande parkeringsplats till ett nytt hus med en underjordisk parkering. Det är dyrt, 250-300 miljoner danska kronor, och det är svårt att få bygglov. Cobis nuvarande mark är fullt utnyttjad.

– Det innebär att vi nu arbetar med planer för satellitlokaler på olika campus under Köpenhamns universitet. Vi väntar beslut under 2019, säger Morten Mølgaard Jensen.

– Satelliterna ska finnas i anslutning till universitetsmiljöer inriktade på life science. Vi började som en bioteknik-miljö men har utvecklat vårt fokus till att också omfatta bland annat medicinteknik, hälsa och livsmedel. Köpenhamns universitet har faciliteter för det, men där är vi inte närvarande i dag, säger han.

Cobis grundades 2009 och byggdes ut i en första omgång 2014. Men det är först på senare tid verksamheten tagit ordentlig fart. I fjol investerade Novo Nordisk Fonden 392 miljoner danska kronor i BioInnovation Institute, som sitter på Cobis, och i April flyttade den japanska läkemedelsjätten Daiichi Sankyo Oncoclogy Nordics in. Det gör Cobis mer intressant för nya bioteknikbolag, uppger Morten Mølgaard Jensen. Han ser också nya skäl att samarbeta över sundet:

– Vi samarbetar med bland annat Medeon i Malmö, Smile Incubator i Lund och Sahlgrenska Science Park i Göteborg, men vi är också konkurrenter. Det innebär att Cobis nog inte placerar bolag över sundet. Men högre efterfrågan för det på tal att utnyttja varandras faciliteter. Om vi kan ge bolagen tillgång till lokaler och laboratorier över sundet så kan det bli en del av paketet. Det har vi inlett en dialog om, säger han.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Forskningsparken Cobis, Copenhagen Bio Science Park nära Rikgshospitalet, har full beläggning för första gången – och en väntelista på 15 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.