fredag 26 april 2024

inloggad som

Nytt stödprogram för uppstartsbolag inom life science

Forskningsparken Cobis i Köpenhamn startar tillsammans med skandinaviska partners ett helt nytt stödprogram för bioteknikföretag. Syftet är att få uppstartsbolag att inte bara etablera sig i ett land — utan i hela fyra skandinaviska länder på en gång.

Cobis, Copenhagen Bio Science Park, trycker på startknappen för satsningen Accellerate Life om ett par veckors tid. De fem första pilotföretagen, från såväl Danmark och Sverige som Norge och Finland, är redan på plats.

mortenmoelgaard— Vi gör det här eftersom Skandinavien är ett mycket starkt område inom bioteknik och life science. Det kommer öka möjligheterna att slå igenom om man startar i fyra länder samtidigt, säger Cobis vd Morten Mølgaard Jensen till Rapidus.

Forskningsparker i Norge, Finland och inte minst Sverige — med bland annat Lund Life Science Incubator och Karolinska Institutet — är samarbetspartners i det nya projektet. De första företagen i programmet behöver själva bara stå för kostnader för tid och resor för arbetet med att driva verksamheten parallellt i tre ytterligare länder. Utgifter som lokalhyror täcks av stödprogrammet.

Cobis på Nørrebro i centrala Köpenhamn expanderade i våras med 7.000 kvadratmeter. En tredjedel av den nya ytan är nu fylld, vilket betyder att forskningsparken hyser totalt 44 företag. Morten Mølgaard Jensen menar att två tredjedelar av ytan ska vara uthyrd innan årets slut.

— Bland annat för vi en dialog med svenska företag om detta, säger Morten Mølgaard Jensen.

Cobis ligger granne med Köpenhamns universitetssjukhus. Bakom verksamheten står Symbion Science Park och Scion DTU.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Forskningsparken Cobis i Köpenhamn startar tillsammans med skandinaviska partners ett helt nytt stödprogram för bioteknikföretag. Syftet är att få uppstartsbolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.