söndag 3 december 2023

inloggad som

Rivstart för 50-miljonersprojekt inom e-hälsa

Med 50 miljoner kronor i ryggen ska det treåriga EU-projektet HealthTech Nordic hjälpa fram runt 100 nordiska e-hälsobolag. Hittills har ett 50-tal valts ut, varav hälften från Öresundsregionen.

I december stod det klart att projektet, då med arbetsnamnet New Industry Accelerator, hade godkänts av EU:s interregfond för Öresund-Skagerack-Kattegatt. Projektets mål är att skapa 700 nya jobb inom uppkopplad hälsa genom att samla cirka 100 uppstartsbolag från Sverige, Norge och Danmark och snabba på utvecklingen i dessa.

– Vi har väldigt många bra startups i Europa, men de lyckas inte skala upp sig internationellt i den omfattning som skulle vara möjligt med tanke på hur bra lösningar de har. De hinner inte konkurrera med Silicon Valley – även om de från början hade bättre förutsättningar, säger Marianne Larsson, projektledare för HealthTech Nordic och innovationschef på Innovation Skåne.

Bland de skånska bolag som redan deltar i projektet syns Block Zero, Next Step Dynamics och AppinMed men det finns plats för fler.

Projektet ska hjälpa företagen att nå marknaden snabbare, utveckla sin teknik snabbare, bygga rätt team och hitta investerare.

– På alla punkterna är det lättare om man tillhör en större massa än om man ensam ska försöka nå ut, säger Marianne Larsson.

En del av det praktiska arbetet har redan börjat, såsom marknadsföringen gentemot vårdgivare. Den här veckan deltar HealthTech Nordic, tillsammans med ett tjugotal av de deltagande företagen, i den nordiska hälso- och sjukvårdsmässan Vitalis i Göteborg.

När det gäller hjälpen till teknisk utveckling finns planer på att anlita konsulter som de deltagare som kvalificerar sig får gratis tillgång till.

Projektet löper över tre år. Av den totala budgeten på 50 miljoner kronor kommer hälften från EU och hälften från Region Skåne, Innovation Skåne, Oslo Medtech, Cobis i Danmark, Sahlgrenska Science Park samt inkubatorn Smile i Lund.

Klicka här för en lista över deltagande bolag i Öresundsregionen

Elin Andersson Rosenstock

Med 50 miljoner kronor i ryggen ska det treåriga EU-projektet HealthTech Nordic hjälpa fram runt 100 nordiska e-hälsobolag. Hittills har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad