söndag 3 december 2023

inloggad som

Utlandssatsningar nästa steg för HealthTech Nordic

Under Lundabaserade HealthTech Nordics första år ska minst 52 nya jobb ha skapats hos acceleratorns skånska medlemsbolag. Nu följer utlandssatsningar för flera av medlemsbolagen.

HealthTech Nordic-acceleratorn, som fokuserar på e-hälsobolag i Norden, har i dag 148 medlemmar. Ungefär hälften av de 80 medlemmar som nu genomgår acceleratorprogrammet är från Skåne och 15 är från Danmark.

I år fokuserar acceleratorn på att stödja medlemsbolagen med internationella uppskalningar uppger Marianne Larsson, projektledare på Health Tech Nordic och chef för området Nya Branscher på delfinansiären Innovation Skåne. Redan nu har ett tiotal bolag etablerat utländska dotterbolag.

– Jag har sett många med fantastiskt potential som hinner bli omsprungna eftersom de inte har muskler att skala med bara hemmamarknaden i bagaget, säger Marianne Larsson.

HealthTech Nordic-projektet slutar i december 2019, fram tills dess är ett av huvudmålen att ha skapat 700 nya jobb i Norden. I dag publiceras en undersökning som Rapidus tagit del av, som visar att minst 93 nya personer anställdes hos medlemsbolagen under 2017. Mer än hälften av nyanställningarna har skett i Skåne.

– Det är en konvergens mellan olika branscher, som IT- och mobilmarknaden samt medicinteknik och life science, där Öresundsregionen har mycket kompetens, säger Marianne Larsson.

HealthTech Nordic delfinansieras av EU:s interregionala fond för Öresund, Skagerack och Kattegatt, som satsade 25 miljoner kronor på projektet. Organisationerna som driver projektet – Innovation Skåne, Invest in Skåne, Smile Incubator, Sahlgrenska Science Park, Cobis och Norway Health Tech – har dessutom satsat ytterligare 25 miljoner kronor.

Bland medlemsbolagen som är hemmahörande i Öresund finns Actimate, Joint Academy, Min Doktor och BIM Equity.

Emiliano Strauss

Under Lundabaserade HealthTech Nordics första år ska minst 52 nya jobb ha skapats hos acceleratorns skånska medlemsbolag. Nu följer utlandssatsningar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad