söndag 28 april 2024

inloggad som

Svenska företag missar dansk ESS-pott

Intresset har varit stort från det danska näringslivet för en ny EU-finansierad pott på 24 miljoner danska kronor åt bolag som vill göra försök på forskningsanläggningarna ESS och Max IV i Lund. Men svenska bolag är diskvalificerade på förhand.

Pengarna ska gå till ett testcenter på Danmarks Tekniske Universitet där företag kan göra försök i liten skala, för att se om ett större, dyrare experiment på ESS eller Max IV kan vara intressant och hur det i så fall ska utformas. Tanken är att fler danska företag därigenom ska få nytta av forskningsanläggningarna, där det krävs expertkunskap för att kunna utnyttja potentialen.

Richard Larsen, chefskonsult på Dansk Industri, säger att många storföretag inom bland annat livsmedelsindustrin och life science-sektorn — med Lundbeck och Novo i spetsen — har uttryckt intresse om ett slags provrum för ESS- och Max IV-experiment.

— Det fungerar inte att bara trycka på ”on-knappen” när ESS står färdigt 2019, vi måste vara beredda innan, säger han. 

Medlen kommer från EU:s strukturfond och Region Hovedstadens Vækstforum och kan bara indirekt komma svenska bolag till del.

— Pengarna ska gagna verksamheter i Region Hovedstaden, men om man som danskt bolag kan dokumentera att ett partnerskap med ett svenskt företag skapar mervärde så kan svenska bolag indirekt få nytta av anslagen, säger Jørn August på Region Hovedstaden, som administrerar strukturfondsmedel från EU.

DTU ska utforma verksamheten tillsammans med det privata näringslivet.

— De första fem bolagen kan använda centret gratis tills vi provat ut det. Vi tittar framförallt på bolag inom energisektorn, bland annat vindkraftsteknik, samt nanometerteknik, transport och livsmedel, säger Henning Friis Poulsen från DTU Fysik, som troligen blir projektledare för det nya testcentret.

Utöver Vækstforum Hovedstaden och DTU Fysik står flera aktörer bakom projektet: Region Hovedstaden, DTU Scion, Köpenhamns universitet, Cobis, Köpenhamns kommun, Lyngby-Taarbæk Vidensby, Dansk Industri och Copenhagen Capacity.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Intresset har varit stort från det danska näringslivet för en ny EU-finansierad pott på 24 miljoner danska kronor åt bolag som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.