måndag 29 april 2024

inloggad som

Novo Nordisk Fonden öppnar för svenska företag i ny inkubator

Novo Nordisk Fonden har beslutat att satsa nära 400 miljoner danska kronor i ett nytt forskningsinstitut, BioInnovation Institute, i Köpenhamn. Målet är att stötta uppstartsbolag inom läkemedelsutveckling och medicinteknik genom de tidiga faserna. Institutet kommer öppna även för utländska företag, exempelvis från Sverige, uppger projektledaren Mikkel Skovborg för Rapidus.

Strax innan jul tog fonden beslutet att satsa 392 miljoner danska kronor i det nya forskningsinstitutet. Pengarna ska täcka driften under de tre första åren. Nyligen skrevs papperna på så att BioInnovation Institute får hyra en våning med befintliga laboratorier och instrument av Cobis, Copenhagen Bio Science Park, som ägs av bland annat Danmarks tekniska universitet, DTU.

Runt 25 personer ska anställas för att driva en företagsinkubator med ett 20-tal uppstartsbolag i taget. Därtill kommer ett acceleratorprogram som ska ge stöd till mindre mogna projekt.

Inkubatorbolagen kan även få upp till tio miljoner kronor i finansiering, som konvertibellån. I de fall företagen gör en lyckad försäljning till något riskkapitalbolag kommer pengarna att gå tillbaka till BioInnovation och användas till nya finansiella stöd. I acceleratorn kan bolagen få, förutom experthjälp inom allt från patent till marknad, ekonomiskt bidrag upp till en knapp miljon kronor, uppger Mikkel Skovborg som är projektledare för initiativet på Novo Nordisk Fonden.

– Det är ont om såddkapital i Danmark, och Novo Nordisk Fonden vill hjälpa till att utveckla de bästa forskningsprojekten till produkter. Även svenska och andra utländska projekt kan söka, kravet är att de fysiskt vill sitta i inkubatorn, säger han.

Första möjligheten att söka in till inkubatorn blir sannolikt sommaren 2018. Novo Nordisk Fonden är majoritetsägare i danska läkemedelsbolaget Novo och bioteknikbolaget Novozymes.

Elisabet Ottosson

Novo Nordisk Fonden har beslutat att satsa nära 400 miljoner danska kronor i ett nytt forskningsinstitut, BioInnovation Institute, i Köpenhamn. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.