fredag 3 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Robert Frechette, ny MVA-ambassadör i Massachusetts…

… vars guvernör Deval Patrick är på besök i Medicon Valley för att delta på en life science-konferens i Köpenhamn arrangerad av MVA och Region Hovedstaden.

Var finns största potentialen i Massachusetts för Öresundsregionens life science-bolag?

Robert_Frechette— Medicon Valley Alliance har genom ambassadörsprogrammet i Massachusetts höjt medvetenheten om Öresundsregionens life science-kluster. Uppmärksamheten på högsta delstatsnivå kommer öppna dörrar för samarbete, både på akademisk nivå och mellan företag.

Kommer några avtal slutas under guvernör Deval Patricks besök?

— Han ska mest undersöka möjligheterna för att expandera samarbetet mellan våra båda regioner.

Sommaren 2012 skrev Region Skåne, Region Sjælland och Region Hovedstaden ett avtal om samarbete med Massachusetts. Vad har det gett för resultat?

— Det är fortfarande för tidigt att titta på resultat för enskilda bolag, men det finns även nya initiativ som tillkommit, bland annat The International Universal Partnership Program. Jag förväntar mig att MVA:s partnerskap med Cobis i Medicon Valley och med MLSC och MassBIO i Massachusetts kommer vara en effektiv katalysator för att företag i Massachusetts och Medicon Valley hittar varandra.

Med Massachusetts över 500 life sciencebolag, MIT, Harvard och universitetssjukhus Öresundsregionens life sciencekluster solklar lillebror i sammanhanget. Kan vi överhuvudtaget bidra med något som skapar tillväxt på båda håll?

— Medicon Valley är ett relativt sett mindre kluster men regionen har stark tradition av akademiska forskning och framgångsrika företag. Tillväxt i både Medicon Valley och Massachusetts kommer att komma från nya relationer som utnyttjar skillnaderna i kultur och utbildning för att driva fram nya innovationer.

Du har själv varit entreprenör och konsult inom life science-segmentet, med över 22 års erfarenhet inom läkemedelsforskning. Jobbet som MVA-ambassadör med ansvar för amerikanska östkusten är rätt långt från det. Varför tog du jobbet?

— Det kan verka annorlunda vid en första anblick, men det är inte så långt från vad jag gjort tidigare. Jag ser rollen som MVA-ambassadör som en möjlighet att använda mitt nätverk, min näringslivserfarenhet för att hjälpa till att bygga broar mellan två starka och innovativa life science-kluster.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

… vars guvernör Deval Patrick är på besök i Medicon Valley för att delta på en life science-konferens i Köpenhamn […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.