torsdag 17 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånska inkubatorer skissar på egna kapitalfonder

Det skånska såddkapitalet sinar. Cheferna för forskningsparkerna är oroliga och har börjat skissa på egna upplägg för riskkapitalfonder och finansiering av utvecklingsbolagen.

I flera artiklar före och efter sommaren har Rapidus berättat om nedmonteringen av det skånska riskkapitalsystemet. Det har handlat om LU Bio, Lumitec, Malmöhus Invest och nu förra veckan kunde vi rapportera att också Rosengård Invest stänger för investeringar i de allra tidigaste skedena, den så kallade såddfasen.

Hans-Möller— Det är en katastrof, säger Ideons vd Hans Möller.

Han är ordförande i Swedish Incubators & Science Parks (SISP) som dragit igång en förstudie av hur forskningsparkerna själva ska sätta upp lösningar för bolagsfinansiering. Förebild är bland annat företagsinkubatorn Sting i Stockholm, som i våras började arbetet med att resa 200 miljoner kronor till en ny fond.

— Detta är absolut en möjlighet för Ideon. Om kranarna med pengar sinar tvingas vi bygga nya kranar. Det handlar dels om att stärka inkubatorerbjudandet, men det måste också till mer kapital för att det ska bli någon verkstad alls med nya bolag, säger Hans Möller till Rapidus.

Skåne är inte ensamt om att lida brist på sådd- och riskkapital. Ute i landet har tolv forskningsparker och inkubatorer redan dragit igång fonder kopplade till verksamheten.

I branschföreningen SISP ingår från Skåne också Minc, Krinova, Medeon och Valhall Science Park i Ängelholm. Mincs vd Bodil Rosvall sitter i styrelsen och är med och driver frågan om finansiering. En ny fond skulle kunna vara en gemensam lösning för flera parker i regionen.

Bodil Rosvall— Vi ser en allvarlig utveckling för uppstartsbolag i hela Skåne. Men det är många saker som måste falla på plats för att skapa en riskkapitalfond. Till exempel får den inte bli för liten, säger hon.

Även företagen på Medicon Village i Lund är i högsta grad beroende av externt utvecklingskapital. Också här letar ledningen nya lösningar.

— Tyvärr ser vi att tillgången på kapital dras åt runt om i världen. På sikt kommer det innebära färre projekt. Vi jobbar på problemet, säger vd Mats Leifland utan att vilja specificera något närmare.

Inkubatorn Sting i Stockholm har investerat över 70 miljoner kronor från sin fond Sting Capital, primärt i egna bolag. Bakom fonden står bland andra Innovationsbron, Almi, KTH, Folksam, Länsförsäkringar och affärsänglar.

Kristian Svensson

Det skånska såddkapitalet sinar. Cheferna för forskningsparkerna är oroliga och har börjat skissa på egna upplägg för riskkapitalfonder och finansiering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.