torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Skånska inkubatorer skissar på egna kapitalfonder

Det skånska såddkapitalet sinar. Cheferna för forskningsparkerna är oroliga och har börjat skissa på egna upplägg för riskkapitalfonder och finansiering av utvecklingsbolagen.

I flera artiklar före och efter sommaren har Rapidus berättat om nedmonteringen av det skånska riskkapitalsystemet. Det har handlat om LU Bio, Lumitec, Malmöhus Invest och nu förra veckan kunde vi rapportera att också Rosengård Invest stänger för investeringar i de allra tidigaste skedena, den så kallade såddfasen.

Hans-Möller— Det är en katastrof, säger Ideons vd Hans Möller.

Han är ordförande i Swedish Incubators & Science Parks (SISP) som dragit igång en förstudie av hur forskningsparkerna själva ska sätta upp lösningar för bolagsfinansiering. Förebild är bland annat företagsinkubatorn Sting i Stockholm, som i våras började arbetet med att resa 200 miljoner kronor till en ny fond.

— Detta är absolut en möjlighet för Ideon. Om kranarna med pengar sinar tvingas vi bygga nya kranar. Det handlar dels om att stärka inkubatorerbjudandet, men det måste också till mer kapital för att det ska bli någon verkstad alls med nya bolag, säger Hans Möller till Rapidus.

Skåne är inte ensamt om att lida brist på sådd- och riskkapital. Ute i landet har tolv forskningsparker och inkubatorer redan dragit igång fonder kopplade till verksamheten.

I branschföreningen SISP ingår från Skåne också Minc, Krinova, Medeon och Valhall Science Park i Ängelholm. Mincs vd Bodil Rosvall sitter i styrelsen och är med och driver frågan om finansiering. En ny fond skulle kunna vara en gemensam lösning för flera parker i regionen.

Bodil Rosvall— Vi ser en allvarlig utveckling för uppstartsbolag i hela Skåne. Men det är många saker som måste falla på plats för att skapa en riskkapitalfond. Till exempel får den inte bli för liten, säger hon.

Även företagen på Medicon Village i Lund är i högsta grad beroende av externt utvecklingskapital. Också här letar ledningen nya lösningar.

— Tyvärr ser vi att tillgången på kapital dras åt runt om i världen. På sikt kommer det innebära färre projekt. Vi jobbar på problemet, säger vd Mats Leifland utan att vilja specificera något närmare.

Inkubatorn Sting i Stockholm har investerat över 70 miljoner kronor från sin fond Sting Capital, primärt i egna bolag. Bakom fonden står bland andra Innovationsbron, Almi, KTH, Folksam, Länsförsäkringar och affärsänglar.

Kristian Svensson

Det skånska såddkapitalet sinar. Cheferna för forskningsparkerna är oroliga och har börjat skissa på egna upplägg för riskkapitalfonder och finansiering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.