torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Explosiv tillväxt av skånska företagsinkubatorer

Från att mest ha samlat forskningsavknoppningar i universitetsstäderna har inkubatorkonceptet spridit sig till nya branscher — och ut på landsbygden. De senaste tre åren har antalet företagsinkubatorer i Skåne mer än fördubblats och fler är på väg, visar Rapidus kartläggning. Parallellt har det offentliga och privata stödkapitalet skjutit i höjden.

Inkubatorerna i Lund och Malmö har länge varit ensamma om att erbjuda subventionerad kontorsplats och affärsutvecklingshjälp åt uppstartsföretag. Men de senaste åren har allt fler kommuner hakat på trenden, sedan 2009 har sju nya inkubatorer sett dagens ljus, däribland kulturinriktade Filminkubatorn i Ystad, Rampen i Hässleholm, Kristianstad och Sibbhult samt Herbert Felix Växthus i Eslöv. Då är inte de virtuella inkubatorerna, som erbjuder nätverkande och specialiserad rådgivning men saknar egna lokaler, medräknade.

Ytterligare tre inkubatorer är helt eller delvis finansierade och väntar på att dra igång. Den totala sammanställningen publicerar vi via länken längst ner.

Bland de nya inslagen i floran finns Syretältet i Ängelholm, inriktad på företag inom byggande, boende och infrastruktur. Utöver kontorsplatser ska bolagen erbjudas möjligheter att bygga upp prototyper av väggar, byggnader eller liknande i full skala. Budgeten ligger på 5,5 miljoner kronor över tre år varav offentliga källor står för 2,5 mkr. Resten skjuter privata aktörer till, däribland Peab, SEB, PwC, White Arkitekter och reklambyrån Pyramid.

Sedan 2009 har den sammanlagda offentliga finansieringen för inkubatorerna i kartläggningen ökat från cirka 20 miljoner kronor till närmare 33 miljoner per år. Till det kommer mer än 10 miljoner kronor i privata bidrag, oräknat subventionerade tjänster och konsulttimmar.

En offentliga aktör som gett sig in i leken är Helsingborg Business Region, som dragit ihop ett antal miljoner för att hjälpa företag i Syretältet, det planerade Landskrona Innovationscenter och nystartade Think i Helsingborg, inriktad på service- och tjänsteföretag. Även om många tjänsteföretag lyckas gå med vinst från starten är det inte bara forskningstunga företag som kan behöva växa till sig i en inkubator, menar Sofie Karlsborn, näringslivsutvecklare på Helsingborgs stad.

— Det finns ingen garanti för att det är billigare att utveckla ett tjänsteföretag, förpacka ett erbjudande och så vidare, än att starta ett teknik- eller forskningsbolag. Det kan ta nog så lång tid, säger hon.

Klicka här för att komma till en karta med fakta om de 16 inkubatorerna i kartläggningen.

Erik Olausson

Från att mest ha samlat forskningsavknoppningar i universitetsstäderna har inkubatorkonceptet spridit sig till nya branscher — och ut på landsbygden. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.


  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Svenska arkitekter lider också

    Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

  • Hon är ny bas för SEB i Skåne

    SEB är av tradition de stora företagens bank. Men Maria Kjaer, sedan årsskiftet ny distriktschef för SEB i Skåne, hävdar att den bilden är förlegad. Hon tar över SEB-rodret i syd med en passion för innovation och nyföretagande.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Träffa årets hetaste unga entreprenörer!

    Den 14 november firar vi årets 34:or. Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar. Anmäl dig här.

  • Nu rullar vi ut 34:orna

    Vi uppmärksammar unga entreprenörer. Årets lista med 34 skånska företagare som är max 34 år är nu klar.

  • Ny AI transkriberar dina samtal

    Idag börjar vi att presentera listan på unga stjärnskott i det skånska näringslivet inför Rapidus och PwC:s event 34:orna.

  • Rapportflod

    På fredagen den 14 juli släppte ett flertal av Skånes större börsbolag sina rapporter för andra kvartalet. Rökaren i krysset stod Jenny Sjödahl för, vd på Ependion, tidigare Beijer Electronics.

  • Pyramid slukas

    Kommunikationsbyrån Pyramid slukas av Nordic Morning, som i sin tur ägs av byråjätten H&H Group. Ny byråchef för ursprungliga Pyramid […]