måndag 15 juli 2024

inloggad som

Ny AI transkriberar dina samtal

Om en månad är det dags för Rapidus och PwC:s event 34:orna, där vi presenterar en lista på unga stjärnskott i det skånska näringslivet. Vi börjar utrullningen i dag, med ett AI-bolag vars fyra medgrundare delar på en plats i listan.

I början året lanserade Klang.AI sin AI-baserade tjänst för transkribering och undertextning.

Det Helsingborgsbaserade bolaget bakom tjänsten har fem medgrundare: Trion bakom det tidigare Rapidus 34-bolaget North Link (från vänster) – Viktor Silfverström (32), brodern Niklas Silfverström och Andreas Argelius – tillsammans med Mattias Fält (32) och Jacob Andersson (22).

– Vi startade bolaget för drygt ett år sedan. Just nu fokuserar vi på att transkribera intervjuer där vi ska bli bäst i världen på att leverera säkra transkriberingar för svenska och europeiska språk. Vår målgrupp är framförallt kunder med känsliga samtal, säger Mattias Fält.

Nyligen släppte man en större uppdatering som bland annat innehåller en integration med Google Meet och Microsoft Teams, som gör att användare nu kan boka sitt digitala möte i direkt genom Klang.AI-gränssnittet. Tjänsten kan automatiskt lyssna på mötet och transkribera det som sägs i realtid. Den ska även analysera och sammanfatta innehållet. 

Jurister, universitet och offentlig verksamhet är i nuläget de primära målgrupperna för Klang. Men bolaget har även kunder inom HR, media och andra yrkesroller där många, komplexa och potentiellt känsliga intervjusituationer förekommer, berättar Mattias Fält.

– Nu fokuserar vi på att bygga upp vår kundbas samtidigt som vi utvecklar tjänsten för fler målgrupper, säger han.

Årets 34:or presenteras och samlas vid Rapidus och PwC:s event den 14 november. Då utser vi de fem 34:or som vi anser bör uppmärksammas lite extra. Inbjudan till evenemanget kommer inom kort.

Ola Nilsson

Idag börjar vi att presentera listan på unga stjärnskott i det skånska näringslivet inför Rapidus och PwC:s event 34:orna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.