tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hon är ny bas för SEB i Skåne

|  
|  

SEB är av tradition de stora företagens bank. Men Maria Kjaer, sedan årsskiftet ny distriktschef för SEB i Skåne, hävdar att den bilden är förlegad. Hon tar över SEB-rodret i syd med en passion för innovation och nyföretagande.

Maria Kjaer har tagit över posten som distriktschef i Skåne efter Veine Svensson, som efter nästan 15 år gått vidare i banken för att leda ett projekt kring ekonomisk brottslighet.

Maria Kjaer är en äkta långvägare som började som sommarvikarie direkt efter gymnasiet under tidigt 1990-tal. Efter en tjänstledighet för ekonomistudier i London kom hon tillbaka till Skåne och till banken och har varit den trogen sedan dess. Det finns snart sagt inget hörn av vårt landskap som hon inte kan efter att ha varit kontorschef på SEB på Ideon i Lund, Eslöv, Hörby, Landskrona, Kristianstad och senast i Helsingborg.

– Man får nog säga att jag har en gedigen erfarenhet av både bankverksamhet och Skåne. Det finns ingen roll som jag inte har haft inom kontorsrörelsen, säger hon.

Några siffror på Skånedistriktets storlek i förhållande till andra distrikt i SEB-koncernen får vi inte, men Skåne är ett av åtta distrikt i banken och Maria Kjaer rapporterar till Jonas Svärling som är ansvarig för retail i Sverige. Han rapporterar i sin tur till Jonas Söderberg som är divisionschef, sitter i koncernledningen och i sin tur rapporterar till koncernchef Johan Torgeby.

Hur som helst betraktas Malmökontoret, varifrån distriktet styrs, som en ”hub” i banken. Det är en folkrik region med ett livligt näringsliv.

Hennes slagord är att addera värde för samhället och kunderna, samt att slå vakt om att SEB ska vara en bra arbetsgivare.

– Vi är priviligierade här som har både ett blomstrande näringsliv med en stor innovationskraft och universitet och högskolor. Tillsammans med den offentliga sektorn kan vi göra Skåne ännu bättre, säger hon.

Bankens sätt att bidra till detta är mångfacetterat. Det gäller allt från rådgivning och finansiering till olika nätverkssamarbeten som till exempel med Connect och Styrelseakademien.

Banker är dock vanligen inte med på startupscenen, där främst riskkapital efterfrågas. En bank finansierar med lån, och för att få lån bör ett företag kunna visa upp ett positivt kassaflöde.

Konjunkturen har varit tuff för många det senaste året, med inflation och räntehöjningar. Hur mår era kunder?

– Kunderna mår bra, och det gäller både företag och privatpersoner. Visst drar både hushåll och företag ned på kostnaderna, men det är för det mesta inget alarmerande. Det finns faktiskt marginaler att ta av, bland annat eftersom kunderna tagit höjd för ett högre ränteläge redan när räntan var låg. Däremot skulle jag bli orolig om arbetslösheten skulle börja stiga.

I slutet av året flyttar SEB sitt Malmökontor från det anrika bankpalatset på Östergatan till fastigheten Canvas, granne med Malmö Live.

– Här på Östergatan är det fint, men vi får betydligt mer ändamålsenliga lokaler i Canvas för en modern bankverksamhet, säger Maria Kjaer.

Gunnar Wrede

SEB är av tradition de stora företagens bank. Men Maria Kjaer, sedan årsskiftet ny distriktschef för SEB i Skåne, hävdar att den bilden är förlegad. Hon tar över SEB-rodret i syd med en passion för innovation och nyföretagande.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.