måndag 22 juli 2024

inloggad som

Hon är ny bas för SEB i Skåne

|  
|  

SEB är av tradition de stora företagens bank. Men Maria Kjaer, sedan årsskiftet ny distriktschef för SEB i Skåne, hävdar att den bilden är förlegad. Hon tar över SEB-rodret i syd med en passion för innovation och nyföretagande.

Maria Kjaer har tagit över posten som distriktschef i Skåne efter Veine Svensson, som efter nästan 15 år gått vidare i banken för att leda ett projekt kring ekonomisk brottslighet.

Maria Kjaer är en äkta långvägare som började som sommarvikarie direkt efter gymnasiet under tidigt 1990-tal. Efter en tjänstledighet för ekonomistudier i London kom hon tillbaka till Skåne och till banken och har varit den trogen sedan dess. Det finns snart sagt inget hörn av vårt landskap som hon inte kan efter att ha varit kontorschef på SEB på Ideon i Lund, Eslöv, Hörby, Landskrona, Kristianstad och senast i Helsingborg.

– Man får nog säga att jag har en gedigen erfarenhet av både bankverksamhet och Skåne. Det finns ingen roll som jag inte har haft inom kontorsrörelsen, säger hon.

Några siffror på Skånedistriktets storlek i förhållande till andra distrikt i SEB-koncernen får vi inte, men Skåne är ett av åtta distrikt i banken och Maria Kjaer rapporterar till Jonas Svärling som är ansvarig för retail i Sverige. Han rapporterar i sin tur till Jonas Söderberg som är divisionschef, sitter i koncernledningen och i sin tur rapporterar till koncernchef Johan Torgeby.

Hur som helst betraktas Malmökontoret, varifrån distriktet styrs, som en ”hub” i banken. Det är en folkrik region med ett livligt näringsliv.

Hennes slagord är att addera värde för samhället och kunderna, samt att slå vakt om att SEB ska vara en bra arbetsgivare.

– Vi är priviligierade här som har både ett blomstrande näringsliv med en stor innovationskraft och universitet och högskolor. Tillsammans med den offentliga sektorn kan vi göra Skåne ännu bättre, säger hon.

Bankens sätt att bidra till detta är mångfacetterat. Det gäller allt från rådgivning och finansiering till olika nätverkssamarbeten som till exempel med Connect och Styrelseakademien.

Banker är dock vanligen inte med på startupscenen, där främst riskkapital efterfrågas. En bank finansierar med lån, och för att få lån bör ett företag kunna visa upp ett positivt kassaflöde.

Konjunkturen har varit tuff för många det senaste året, med inflation och räntehöjningar. Hur mår era kunder?

– Kunderna mår bra, och det gäller både företag och privatpersoner. Visst drar både hushåll och företag ned på kostnaderna, men det är för det mesta inget alarmerande. Det finns faktiskt marginaler att ta av, bland annat eftersom kunderna tagit höjd för ett högre ränteläge redan när räntan var låg. Däremot skulle jag bli orolig om arbetslösheten skulle börja stiga.

I slutet av året flyttar SEB sitt Malmökontor från det anrika bankpalatset på Östergatan till fastigheten Canvas, granne med Malmö Live.

– Här på Östergatan är det fint, men vi får betydligt mer ändamålsenliga lokaler i Canvas för en modern bankverksamhet, säger Maria Kjaer.

Gunnar Wrede

SEB är av tradition de stora företagens bank. Men Maria Kjaer, sedan årsskiftet ny distriktschef för SEB i Skåne, hävdar att den bilden är förlegad. Hon tar över SEB-rodret i syd med en passion för innovation och nyföretagande.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.