fredag 12 april 2024

inloggad som

Hon är ny bas för SEB i Skåne

|  
|  

SEB är av tradition de stora företagens bank. Men Maria Kjaer, sedan årsskiftet ny distriktschef för SEB i Skåne, hävdar att den bilden är förlegad. Hon tar över SEB-rodret i syd med en passion för innovation och nyföretagande.

Maria Kjaer har tagit över posten som distriktschef i Skåne efter Veine Svensson, som efter nästan 15 år gått vidare i banken för att leda ett projekt kring ekonomisk brottslighet.

Maria Kjaer är en äkta långvägare som började som sommarvikarie direkt efter gymnasiet under tidigt 1990-tal. Efter en tjänstledighet för ekonomistudier i London kom hon tillbaka till Skåne och till banken och har varit den trogen sedan dess. Det finns snart sagt inget hörn av vårt landskap som hon inte kan efter att ha varit kontorschef på SEB på Ideon i Lund, Eslöv, Hörby, Landskrona, Kristianstad och senast i Helsingborg.

– Man får nog säga att jag har en gedigen erfarenhet av både bankverksamhet och Skåne. Det finns ingen roll som jag inte har haft inom kontorsrörelsen, säger hon.

Några siffror på Skånedistriktets storlek i förhållande till andra distrikt i SEB-koncernen får vi inte, men Skåne är ett av åtta distrikt i banken och Maria Kjaer rapporterar till Jonas Svärling som är ansvarig för retail i Sverige. Han rapporterar i sin tur till Jonas Söderberg som är divisionschef, sitter i koncernledningen och i sin tur rapporterar till koncernchef Johan Torgeby.

Hur som helst betraktas Malmökontoret, varifrån distriktet styrs, som en ”hub” i banken. Det är en folkrik region med ett livligt näringsliv.

Hennes slagord är att addera värde för samhället och kunderna, samt att slå vakt om att SEB ska vara en bra arbetsgivare.

– Vi är priviligierade här som har både ett blomstrande näringsliv med en stor innovationskraft och universitet och högskolor. Tillsammans med den offentliga sektorn kan vi göra Skåne ännu bättre, säger hon.

Bankens sätt att bidra till detta är mångfacetterat. Det gäller allt från rådgivning och finansiering till olika nätverkssamarbeten som till exempel med Connect och Styrelseakademien.

Banker är dock vanligen inte med på startupscenen, där främst riskkapital efterfrågas. En bank finansierar med lån, och för att få lån bör ett företag kunna visa upp ett positivt kassaflöde.

Konjunkturen har varit tuff för många det senaste året, med inflation och räntehöjningar. Hur mår era kunder?

– Kunderna mår bra, och det gäller både företag och privatpersoner. Visst drar både hushåll och företag ned på kostnaderna, men det är för det mesta inget alarmerande. Det finns faktiskt marginaler att ta av, bland annat eftersom kunderna tagit höjd för ett högre ränteläge redan när räntan var låg. Däremot skulle jag bli orolig om arbetslösheten skulle börja stiga.

I slutet av året flyttar SEB sitt Malmökontor från det anrika bankpalatset på Östergatan till fastigheten Canvas, granne med Malmö Live.

– Här på Östergatan är det fint, men vi får betydligt mer ändamålsenliga lokaler i Canvas för en modern bankverksamhet, säger Maria Kjaer.

Gunnar Wrede

SEB är av tradition de stora företagens bank. Men Maria Kjaer, sedan årsskiftet ny distriktschef för SEB i Skåne, hävdar att den bilden är förlegad. Hon tar över SEB-rodret i syd med en passion för innovation och nyföretagande.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.