måndag 15 juli 2024

inloggad som

Nu rullar vi ut 34:orna

|  ,

Krönika av Gunnar Wrede

Vi uppmärksammar unga entreprenörer. Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

Rapidus hjärta klappar för entreprenörskap. Därför har vi uppfunnit konceptet 34:orna. Varför just 34? Jo, 34 är den ålder upp till vilken man enligt SCB klassas som ung vuxen. 34:orna är alltså en utmärkelse för unga vuxna entreprenörer.

Varför så många? Det är hos dem vår framtid finns. Bland dem finns kanske en framtida enhörning som kan skapa arbetstillfällen, teknisk innovation och beskattningsbara vinster som kan bygga vårt framtida samhälle. Men det måste inte bli en enhörning. Vår samhällsekonomi bygger till stor del på en mängd små företag. Om våra 34:or bara kan överleva sina första steg med uppstart, finansiering, marknad och bli långsiktigt hållbara, då kan vi klassa dem som lyckade val till listan.

Min företrädare som chefredaktör för Rapidus, Niclas Lindstrand, beskrev 34:orna som humlor som inte vet att de inte kan flyga. Jag gillar den liknelsen. En ung entreprenör ger sig ut i det okända och för att våga det måste man ha en tro på att man inte kommer att falla till marken.

En genomgång av årets lista visar att så många som 14 av dem sysslar med någon typ av life science eller hälsa. Inte så konstigt kanske med tanke på att Lund och Malmö är ett av Sveriges främsta life science-kluster.

Fyra av dem av har en affärsidé som bygger på AI, fyra har en app med en ny smart tillämpning. Hela sju företag har en affärsidé kring hållbarhet som handlar om livsmedel, nya livsmedel eller smartare sätt att använda de vi har. Ett par företag sysslar med e-handel och ytterligare ett par med spelutveckling.

Sammantaget är mixen ganska representativ för hela vårt skånska näringsliv. De har uppstått ur den mylla vi redan står på. Mixen är dessutom representativ för en trend: Unga entreprenörer drivs av en vilja att göra skillnad och nytta ur ett hållbarhetsperspektiv. Det som börjat kallas impact-bolag får nog benämnas som årets buzzword.

Intressant nog är det inte entreprenörerna själva som myntat detta ord, utan investerarna. Impact-bolag är i dag de hetaste objekten ur en investerares synvinkel. Och det bådar ju gott för våra 34:or.

Ni som varit uppmärksamma har märkt att vi redan avslöjat två namn från listan i vårt nyhetsbrev. Vi fortsätter med det nedan, men sparar givetvis lejonparten till vårt event. Den 14 november samlas vi hos vår partner PwC för att uppmärksamma och mingla med de unga entreprenörerna. Vi kommer dessutom att kora årets topp-fem – de vi på Rapidus tror allra mest på just i år. Inbjudan till eventet kommer inom kort.

Vi uppmärksammar unga entreprenörer. Årets lista med 34 skånska företagare som är max 34 år är nu klar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Så väcker du journalistens intresse

  Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

 • Rapidus-34:a i konkurs

  Recilio har utvecklat en digital plattform för arbetsplatser som vill förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Nu är bolaget försatt i konkurs.

 • AW med en offensiv försvarsindustri

  Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

 • Stämningen på topp när 34:orna hyllades

  I går presenterade Rapidus årets fem toppkandidater från 34:orna, en förstafemma som lär göra väsen av sig i många år framöver.

 • 34:orna – Hela listan

  Här följer hela listan av 34 företag, drivna och grundade av entreprenörer som är max 34 år.

 • 34:orna – i morgon smäller det!

  Vi har hittills presenterat 23 företag i årets 34-lista. Här kommer de resterande elva heta företag som drivs och grundats av entrepreöner som är max 34 år.

 • Ännu fler härliga 34:or

  Imorgon tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer de elva kvarvarande av de heta företag som vi […]

 • Fler härliga 34:or

  På tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer tio heta företag som grundats och drivs av entreprenörer som är max 34 år.

 • Kunskaper som kompletterar

  Kontra Arkitektur bildades förra året av fem kurskamrater som vill göra skillnad i stadsmiljöer.

 • De trimmar solcellerna

  Hetch-bolaget Fenix Solar vill att ägare av solcellsanläggningar ska få ut mesta möjliga effekt.