lördag 2 december 2023

inloggad som

Nu rullar vi ut 34:orna

|  ,

Krönika av Gunnar Wrede

Vi uppmärksammar unga entreprenörer. Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

Rapidus hjärta klappar för entreprenörskap. Därför har vi uppfunnit konceptet 34:orna. Varför just 34? Jo, 34 är den ålder upp till vilken man enligt SCB klassas som ung vuxen. 34:orna är alltså en utmärkelse för unga vuxna entreprenörer.

Varför så många? Det är hos dem vår framtid finns. Bland dem finns kanske en framtida enhörning som kan skapa arbetstillfällen, teknisk innovation och beskattningsbara vinster som kan bygga vårt framtida samhälle. Men det måste inte bli en enhörning. Vår samhällsekonomi bygger till stor del på en mängd små företag. Om våra 34:or bara kan överleva sina första steg med uppstart, finansiering, marknad och bli långsiktigt hållbara, då kan vi klassa dem som lyckade val till listan.

Min företrädare som chefredaktör för Rapidus, Niclas Lindstrand, beskrev 34:orna som humlor som inte vet att de inte kan flyga. Jag gillar den liknelsen. En ung entreprenör ger sig ut i det okända och för att våga det måste man ha en tro på att man inte kommer att falla till marken.

En genomgång av årets lista visar att så många som 14 av dem sysslar med någon typ av life science eller hälsa. Inte så konstigt kanske med tanke på att Lund och Malmö är ett av Sveriges främsta life science-kluster.

Fyra av dem av har en affärsidé som bygger på AI, fyra har en app med en ny smart tillämpning. Hela sju företag har en affärsidé kring hållbarhet som handlar om livsmedel, nya livsmedel eller smartare sätt att använda de vi har. Ett par företag sysslar med e-handel och ytterligare ett par med spelutveckling.

Sammantaget är mixen ganska representativ för hela vårt skånska näringsliv. De har uppstått ur den mylla vi redan står på. Mixen är dessutom representativ för en trend: Unga entreprenörer drivs av en vilja att göra skillnad och nytta ur ett hållbarhetsperspektiv. Det som börjat kallas impact-bolag får nog benämnas som årets buzzword.

Intressant nog är det inte entreprenörerna själva som myntat detta ord, utan investerarna. Impact-bolag är i dag de hetaste objekten ur en investerares synvinkel. Och det bådar ju gott för våra 34:or.

Ni som varit uppmärksamma har märkt att vi redan avslöjat två namn från listan i vårt nyhetsbrev. Vi fortsätter med det nedan, men sparar givetvis lejonparten till vårt event. Den 14 november samlas vi hos vår partner PwC för att uppmärksamma och mingla med de unga entreprenörerna. Vi kommer dessutom att kora årets topp-fem – de vi på Rapidus tror allra mest på just i år. Inbjudan till eventet kommer inom kort.

Vi uppmärksammar unga entreprenörer. Årets lista med 34 skånska företagare som är max 34 år är nu klar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad