tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Var fjärde tvingas lämna ST-Ericsson — men Lund klarar sig

ST-Ericssons utvecklingsenhet i Lund kommer inte att drabbas av några neddragningar i samband med bolagets stora sparpaket, som presenterades under måndagseftermiddagen.

Det uppger Sveriges Ingenjörers lokala klubbordförande Lars Nicklasson för Rapidus. Samtidigt som vd Didier Lamouche höll telefonkonferens för ekonomijournalister hade personalen ett möte vid 17.

— Det första ledningen sa var att det inte blir några neddragningar i Lund, säger Lars Nicklasson.

Totalt ska det blödande plattformsbolaget ST-Ericsson göra sig av med 1.700 anställda, inklusive personal som förs över till delägaren ST Microelectronics i samband med att den framtida utvecklingen av applikationsprocessorer flyttas över i ett nyinrättat partnerskap.

Vidare planerar ST-Ericsson att minska antalet utvecklingssajter.

— Vi måste förenkla sättet på vilket vi gör affärer, sa Didier Lamouche på telefonkonferensen.

Enligt Lars Nicklasson kan den nya strategin innebära att ett antal anställda i Lund förs över till ST Microelectronics, men i stort ska sparpaketet alltså inte slå mot personalen i Lund.

Ifjol rasade ST-Ericssons omsättning med 28 procent till 1,7 miljarder dollar, med en förlust på 0,8 miljarder. Det nu aviserade omstruktureringsprogrammet ska årligen ge 320 miljoner dollar i besparingar från och med slutet av 2013. Visionen är att vara den ledande plattformsleverantören inom smartphones och surfplattor genom att kombinera applikationsprocessorer och modem i ett enda chip.

Kristian Svensson

ST-Ericssons utvecklingsenhet i Lund kommer inte att drabbas av några neddragningar i samband med bolagets stora sparpaket, som presenterades under […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.