söndag 5 maj 2024

inloggad som

Analys: Börsspåret iskallt för private equity

Kort sagt: När private equity-bolagen sålt sina skånska innehav senaste tiden har det handlat om industriella eller interna affärer. Nu bakbinder den ekonomiska krisen branschen och börsen framstår som ett allt mindre troligt alternativ för exit.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Under sommaren gjordes flera storaffärer inom private equity i Skåne. Bland annat sålde Priveq industriföretaget Sydtotal, Nordic Capital gjorde sig av med medtek-bolaget Atos och Polaris klev ur Helsingborgsbaserade Emotron.

Gemensamt är att köparna finns ute i industrin eller på andra håll i riskkapitalbranschen.

Börsnoteringar av skånska bolag i private equity-ägo har lyst med sin frånvaro ända sedan Duni och Nederman sattes på Stockholmsbörsen 2007. Det har helt enkelt varit för dåligt betalt på den allmänna aktiemarknaden.

Nu kyler den världsekonomiska krisen av det spåret ytterligare.

Investerare och småsparare flyr börsen till förmån för säkrare placeringar. Finnveden Bulten är ett exempel på noteringar som blivit till en besvikelse. Bolaget togs till börsen i maj av Nordic Capital, men har sedan dess tappat över tjugo procent av värdet.

Det påverkar framtiden för skånska koncerner som Inwido, Thule, Gambro och Hilding Anders som ägs av private equity och brukar omnämnas som mer eller mindre klara börskandidater.

Istället för noteringar kommer utförsäljningarna till industrin och andra riskkapitalbolag att fortsätta dominera bilden. Det är ett enklare sätt att göra exit, inte minst eftersom private equity-bolagen kan komma ur hela ägandet i en enda affär.

Men nu begränsas också de möjligheterna av den ekonomiska turbulensen.

Vikande efterfrågan drabbar etablerade industriföretag vilket minskar deras intresse för investeringar och förvärv. Vidare pressas värdet på portföljbolagen inom private equity och det blir svårare att enas om en prislapp.

Interna affärer inom private equity-sfären blir också mer besvärliga. Ofta lånas hälften av köpeskillingen, men den finansiella oron riskerar att låsa den delen av finansieringen. När bolagen inte kommer ur sina befintliga innehav kan inte kapital frigöras och systemet stannar.

Förutsättningarna för nya satsningar begränsas, även om många bolag idag har gott om pengar i kassan. Exempelvis går dansk-svenska Polaris idag ut med förvärvet av Scandinavian Track i Borlänge. Sannolikt kommer inte företagsköpen stoppas helt, men tempot blir lägre framöver och högt belånade affärer svårare att genomföra.

Åter till exitsidan — där den industriella utvägen ser mest stabil ut nu när det blåser. Skuldkrisens omfattning står långt ifrån klar, men det finns fortfarande kapitalstarka branschaktörer där ute som kan betala ett förvärv 100 procent cash.

Börsen känns som en sista utväg och nästa skånska notering lär dröja. I somras bildades Arch Packaging Group, genom en sammanslagning av Flextrus och A&R Carton, med det uttalade målet att noteras 2014-2015. Förhoppningsvis är klimatet bättre då.

Ratos VD Arne Karlsson förklarade på Rapidusfrukosten i morse att Inwido har ganska långt kvar till en exit. Men enligt obekräftade uppgifter i Financial Times är biltillbehörsföretaget Thule nu på gång att säljas.

Liksom Hilding Anders, Gambro och Inwido är dock bolaget en ganska matig bit att svälja för en industriell aktör. Ur det perspektivet kan en annan finansiell köpare ändå vara möjlig. Faktum är att just Thule en gång tidigare växlat ifrån börsspåret, i samband med att nuvarande ägaren Nordic Capital tog över verksamheten från Candover 2007.

Kort sagt: När private equity-bolagen sålt sina skånska innehav senaste tiden har det handlat om industriella eller interna affärer. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.


  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Bordet dukat för servettkungen

    Dunis vd Robert Dackeskog summerar fjolåret med ett all time high för Malmöbolagets operativa resultat. Nu hoppas han att vi fortsätter äta på restaurang.

  • Skånska bjässar shoppar bolag

    Servettbolaget Duni blir majoritetsägare i tyska Relevo och e-handelsjätten BHG fortsätter att konsolidera marknaden.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Thule och Duni åt skilda håll

    Både Thule och Duni föreslog höjd utdelning i rapporterna i fredags, men aktierna gick åt olika håll.

  • Boozt fortsätter växa

    E-handelsbolaget Boozt var utropstecknet i torsdagens rapportflod som också innehöll Mildef, Inwido, Rugvista och USWE Sports.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • Han blir vd för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido har utsett en ny vd. Han kommer både från investment banking och industrin.