onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

|  , , , ,

Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

Heimstaden

Hyresintäkterna ökar, men värdet på Heimstaden Bostads fastigheter fortsätter att krympa och orsakar miljardförluster.

Förlusten före skatt landade under tredje kvartalet på 3,7 miljarder kronor. Nu ska ett pressat Heimstaden sälja bostäder för 20 miljarder kronor fram till slutet av 2025. Detta för att minska skuldsättningen och avvärja hotet om ytterligare sänkningar av kreditbetyget. Bolaget fortsätter också att göra nedjusteringar av sina fastighetsvärden, om än mindre än tidigare.

Heimstaden Bostads vd Helge Krogsbøl skriver i kvartalsrapporten att värdena dock visar tecken på att stabilisera sig:

”Fastighetsvärden stabiliseras, och vi tror att inflation och räntehöjningar till stor del ligger bakom oss”, skriver han.

Han lyfter också fram att Heimstaden Bostad under kvartalet säkrat 13 miljarder kronor i bankfinansiering.

”Vi har god kontroll över förfall fram till det tredje kvartalet 2025 och vi riktar nu vår uppmärksamhet mot resten av löptiderna 2025 och 2026”.

Wihlborgs

Fastighetsbolaget Wihlborgs hyresintäkter steg till en ny rekordnivå och uppgick till 977 miljoner kronor under årets tredje kvartal. Trots det föll periodens resultat och uppgick till 323 Mkr.

Wihlborgs vd Ulrika Hallengren kommenterar det tredje kvartalet:

”Hyresintäkterna under det tredje kvartalet uppgick till 977 Mkr vilket är en ökning med 15 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Det är också ett rekord för Wihlborgs vad gäller intäkter under ett enskilt kvartal. Åter lyckades vi uppvisa en positiv nettouthyrning, plus 15 Mkr, och vi är stolta över den långa trenden med positiva siffror, nu 34 kvartal i rad. Vi ser fortsatt hög aktivitet på vår marknad med många nyuthyrningar och en stor offertvolym som indikerar en efterfrågan även framöver”.

Inwido

Fönsterbolaget Inwidos omsättning backade marginellt till 2,3 miljarder kronor under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Resultatet efter skatt blev 200 miljoner kronor, jämfört med 228 Mkr i fjol.

“Tredje kvartalet karakteriseras av fortsatt begränsade investeringar i nybyggnation samt avvaktande konsumentmarknad. Av erfarenhet vet vi dock att kärvare tider också öppnar upp för möjligheter. Vår stabila lönsamhet, goda kassaflöde och låga skuldsättning gör att vi kan fortsätta att fokusera på att hitta nya möjligheter att flytta fram våra positioner, inte minst med värdeskapande förvärv”, kommenterar Inwidos vd Henrik Hjalmarsson.

Duni Group

Konsumentproduktbolaget Duni ökade såväl omsättning som vinst i det tredje kvartalet. Omsättningen steg till 1,9 miljarder kronor och bolaget redovisar ett rörelseresultat på 211 miljoner kronor, jämfört med 132 Mkr i fjol. Samtidigt såg Duni en avmattning mot slutet av kvartalet och den organiska försäljningstillväxten backade ett par procent.

”Kvartalet är omsättningsmässigt ett rekordkvartal och i absoluta tal det bästa kvartalet i koncernens historia. Samtidigt såg vi att volymerna minskade något mot föregående år. Implementerade kompensationer för inflationsbaserade kostnadsökningar liksom valutakurseffekter fortsatte att ha en betydande positiv effekt på omsättningen”, skriver Dunis vd Robert Dackeskog i rapporten.

Beijer Ref

Kylgrossisten Beijer Refs omsättning steg med 42 procent till nästan 8,5 miljarder kronor under årets tredje kvartal. Resultatet efter skatt blev 567 miljoner kronor, jämfört med 430 Mkr under samma period förgående år. Ökningen beror på förvärv.

Bolagets vd Christopher Norbye konstaterar att marginalerna var bra och kassaflödet starkt under perioden. Höga jämförelsetal påverkade organiska försäljningstillväxten.

”Den organiska försäljningen var -4 procent, främst med anledning av en negativ påverkan från HVAC-segmentet som under kvartalet var ned med 11 procent. HVAC-segmentets negativa organiska tillväxt är främst hänförligt till att segmentet hade högt jämförelsetal. Den organiska tillväxten för HVAC-segmentet uppgick till 26 procent motsvarande period föregående år”, skriver Christopher Norbye.

Han kommenterar vidare att utvecklingen i USA var bra under det tredje kvartalet och uppvisade bättre försäljning jämfört med det andra kvartalet i år.

Martin Linderoth

Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.

  • Hänt i vecka 31

    Rekordvärme i södra Europa, vad passar då bättre än att köpa ett luftkonditioneringsföretag? Det gör värme- och kyljätten Beijer Ref i Malmö som växer ytterligare med ett förvärv i Spanien.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Hänt i vecka 28

    Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.