lördag 2 december 2023

inloggad som

Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

|  , , , ,

Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

Heimstaden

Hyresintäkterna ökar, men värdet på Heimstaden Bostads fastigheter fortsätter att krympa och orsakar miljardförluster.

Förlusten före skatt landade under tredje kvartalet på 3,7 miljarder kronor. Nu ska ett pressat Heimstaden sälja bostäder för 20 miljarder kronor fram till slutet av 2025. Detta för att minska skuldsättningen och avvärja hotet om ytterligare sänkningar av kreditbetyget. Bolaget fortsätter också att göra nedjusteringar av sina fastighetsvärden, om än mindre än tidigare.

Heimstaden Bostads vd Helge Krogsbøl skriver i kvartalsrapporten att värdena dock visar tecken på att stabilisera sig:

”Fastighetsvärden stabiliseras, och vi tror att inflation och räntehöjningar till stor del ligger bakom oss”, skriver han.

Han lyfter också fram att Heimstaden Bostad under kvartalet säkrat 13 miljarder kronor i bankfinansiering.

”Vi har god kontroll över förfall fram till det tredje kvartalet 2025 och vi riktar nu vår uppmärksamhet mot resten av löptiderna 2025 och 2026”.

Wihlborgs

Fastighetsbolaget Wihlborgs hyresintäkter steg till en ny rekordnivå och uppgick till 977 miljoner kronor under årets tredje kvartal. Trots det föll periodens resultat och uppgick till 323 Mkr.

Wihlborgs vd Ulrika Hallengren kommenterar det tredje kvartalet:

”Hyresintäkterna under det tredje kvartalet uppgick till 977 Mkr vilket är en ökning med 15 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Det är också ett rekord för Wihlborgs vad gäller intäkter under ett enskilt kvartal. Åter lyckades vi uppvisa en positiv nettouthyrning, plus 15 Mkr, och vi är stolta över den långa trenden med positiva siffror, nu 34 kvartal i rad. Vi ser fortsatt hög aktivitet på vår marknad med många nyuthyrningar och en stor offertvolym som indikerar en efterfrågan även framöver”.

Inwido

Fönsterbolaget Inwidos omsättning backade marginellt till 2,3 miljarder kronor under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Resultatet efter skatt blev 200 miljoner kronor, jämfört med 228 Mkr i fjol.

“Tredje kvartalet karakteriseras av fortsatt begränsade investeringar i nybyggnation samt avvaktande konsumentmarknad. Av erfarenhet vet vi dock att kärvare tider också öppnar upp för möjligheter. Vår stabila lönsamhet, goda kassaflöde och låga skuldsättning gör att vi kan fortsätta att fokusera på att hitta nya möjligheter att flytta fram våra positioner, inte minst med värdeskapande förvärv”, kommenterar Inwidos vd Henrik Hjalmarsson.

Duni Group

Konsumentproduktbolaget Duni ökade såväl omsättning som vinst i det tredje kvartalet. Omsättningen steg till 1,9 miljarder kronor och bolaget redovisar ett rörelseresultat på 211 miljoner kronor, jämfört med 132 Mkr i fjol. Samtidigt såg Duni en avmattning mot slutet av kvartalet och den organiska försäljningstillväxten backade ett par procent.

”Kvartalet är omsättningsmässigt ett rekordkvartal och i absoluta tal det bästa kvartalet i koncernens historia. Samtidigt såg vi att volymerna minskade något mot föregående år. Implementerade kompensationer för inflationsbaserade kostnadsökningar liksom valutakurseffekter fortsatte att ha en betydande positiv effekt på omsättningen”, skriver Dunis vd Robert Dackeskog i rapporten.

Beijer Ref

Kylgrossisten Beijer Refs omsättning steg med 42 procent till nästan 8,5 miljarder kronor under årets tredje kvartal. Resultatet efter skatt blev 567 miljoner kronor, jämfört med 430 Mkr under samma period förgående år. Ökningen beror på förvärv.

Bolagets vd Christopher Norbye konstaterar att marginalerna var bra och kassaflödet starkt under perioden. Höga jämförelsetal påverkade organiska försäljningstillväxten.

”Den organiska försäljningen var -4 procent, främst med anledning av en negativ påverkan från HVAC-segmentet som under kvartalet var ned med 11 procent. HVAC-segmentets negativa organiska tillväxt är främst hänförligt till att segmentet hade högt jämförelsetal. Den organiska tillväxten för HVAC-segmentet uppgick till 26 procent motsvarande period föregående år”, skriver Christopher Norbye.

Han kommenterar vidare att utvecklingen i USA var bra under det tredje kvartalet och uppvisade bättre försäljning jämfört med det andra kvartalet i år.

Martin Linderoth

Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad • Han blir vd för Inwido

  Fönsterbolaget Inwido har utsett en ny vd. Han kommer både från investment banking och industrin.

 • Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

  Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.

 • Heimstaden vräker ut danska fastigheter

  Fastighetsjätten med huvudkontor i Malmö säljer fastigheter i Danmark för uppemot 4,5 miljarder kronor.

 • Han lämnar Malmö

  Fönsterbolaget Inwidos vd Henrik Hjalmarsson säger upp sig för ett nytt vd-jobb i Mölndal.

 • ”Vi vill bara över 30 procent”

  Att köpa hela Duni är inte aktuellt, men vi vill ha mer än 30 procent, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson.

 • Rapportflod vecka 29

  Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

 • Rapportflod

  På fredagen den 14 juli släppte ett flertal av Skånes större börsbolag sina rapporter för andra kvartalet. Rökaren i krysset stod Jenny Sjödahl för, vd på Ependion, tidigare Beijer Electronics.

 • Wihlborgs gör rekord

  Fastighetsbolaget Wihlborgs tuffar på bra, mitt i den oroliga fastighetsmarknaden.

 • Beijer Ref näst störst i Skåne

  Värme- och kylgrossisten Beijer Ref har i det tysta seglat upp som Skånes näst största börsbolag mätt i börsvärde – efter Alfa Laval men före Trelleborg. Vd Christopher Norbye håller i rodret för en fortsatt expansion. Rapidus fick en pratstund på huvudkontoret på Stortorget i Malmö.

 • Tisdagens rapporter

  Inwido möter en tuffare marknad Den Malmöbaserade fönstertillverkaren Inwido startade året med att ”möta en tuffare marknad”, enligt rapporten för […]