fredag 26 april 2024

inloggad som

Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

|  , , , ,

Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

Heimstaden

Hyresintäkterna ökar, men värdet på Heimstaden Bostads fastigheter fortsätter att krympa och orsakar miljardförluster.

Förlusten före skatt landade under tredje kvartalet på 3,7 miljarder kronor. Nu ska ett pressat Heimstaden sälja bostäder för 20 miljarder kronor fram till slutet av 2025. Detta för att minska skuldsättningen och avvärja hotet om ytterligare sänkningar av kreditbetyget. Bolaget fortsätter också att göra nedjusteringar av sina fastighetsvärden, om än mindre än tidigare.

Heimstaden Bostads vd Helge Krogsbøl skriver i kvartalsrapporten att värdena dock visar tecken på att stabilisera sig:

”Fastighetsvärden stabiliseras, och vi tror att inflation och räntehöjningar till stor del ligger bakom oss”, skriver han.

Han lyfter också fram att Heimstaden Bostad under kvartalet säkrat 13 miljarder kronor i bankfinansiering.

”Vi har god kontroll över förfall fram till det tredje kvartalet 2025 och vi riktar nu vår uppmärksamhet mot resten av löptiderna 2025 och 2026”.

Wihlborgs

Fastighetsbolaget Wihlborgs hyresintäkter steg till en ny rekordnivå och uppgick till 977 miljoner kronor under årets tredje kvartal. Trots det föll periodens resultat och uppgick till 323 Mkr.

Wihlborgs vd Ulrika Hallengren kommenterar det tredje kvartalet:

”Hyresintäkterna under det tredje kvartalet uppgick till 977 Mkr vilket är en ökning med 15 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Det är också ett rekord för Wihlborgs vad gäller intäkter under ett enskilt kvartal. Åter lyckades vi uppvisa en positiv nettouthyrning, plus 15 Mkr, och vi är stolta över den långa trenden med positiva siffror, nu 34 kvartal i rad. Vi ser fortsatt hög aktivitet på vår marknad med många nyuthyrningar och en stor offertvolym som indikerar en efterfrågan även framöver”.

Inwido

Fönsterbolaget Inwidos omsättning backade marginellt till 2,3 miljarder kronor under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Resultatet efter skatt blev 200 miljoner kronor, jämfört med 228 Mkr i fjol.

“Tredje kvartalet karakteriseras av fortsatt begränsade investeringar i nybyggnation samt avvaktande konsumentmarknad. Av erfarenhet vet vi dock att kärvare tider också öppnar upp för möjligheter. Vår stabila lönsamhet, goda kassaflöde och låga skuldsättning gör att vi kan fortsätta att fokusera på att hitta nya möjligheter att flytta fram våra positioner, inte minst med värdeskapande förvärv”, kommenterar Inwidos vd Henrik Hjalmarsson.

Duni Group

Konsumentproduktbolaget Duni ökade såväl omsättning som vinst i det tredje kvartalet. Omsättningen steg till 1,9 miljarder kronor och bolaget redovisar ett rörelseresultat på 211 miljoner kronor, jämfört med 132 Mkr i fjol. Samtidigt såg Duni en avmattning mot slutet av kvartalet och den organiska försäljningstillväxten backade ett par procent.

”Kvartalet är omsättningsmässigt ett rekordkvartal och i absoluta tal det bästa kvartalet i koncernens historia. Samtidigt såg vi att volymerna minskade något mot föregående år. Implementerade kompensationer för inflationsbaserade kostnadsökningar liksom valutakurseffekter fortsatte att ha en betydande positiv effekt på omsättningen”, skriver Dunis vd Robert Dackeskog i rapporten.

Beijer Ref

Kylgrossisten Beijer Refs omsättning steg med 42 procent till nästan 8,5 miljarder kronor under årets tredje kvartal. Resultatet efter skatt blev 567 miljoner kronor, jämfört med 430 Mkr under samma period förgående år. Ökningen beror på förvärv.

Bolagets vd Christopher Norbye konstaterar att marginalerna var bra och kassaflödet starkt under perioden. Höga jämförelsetal påverkade organiska försäljningstillväxten.

”Den organiska försäljningen var -4 procent, främst med anledning av en negativ påverkan från HVAC-segmentet som under kvartalet var ned med 11 procent. HVAC-segmentets negativa organiska tillväxt är främst hänförligt till att segmentet hade högt jämförelsetal. Den organiska tillväxten för HVAC-segmentet uppgick till 26 procent motsvarande period föregående år”, skriver Christopher Norbye.

Han kommenterar vidare att utvecklingen i USA var bra under det tredje kvartalet och uppvisade bättre försäljning jämfört med det andra kvartalet i år.

Martin Linderoth

Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Bordet dukat för servettkungen

    Dunis vd Robert Dackeskog summerar fjolåret med ett all time high för Malmöbolagets operativa resultat. Nu hoppas han att vi fortsätter äta på restaurang.

  • Skånska bjässar shoppar bolag

    Servettbolaget Duni blir majoritetsägare i tyska Relevo och e-handelsjätten BHG fortsätter att konsolidera marknaden.

  • Heimstaden slopar utdelning

    Fastighetsbolaget Heimstaden, med huvudkontor i Malmö, gjorde en förlust på 25 miljarder kronor under 2023. Nu ställs utdelningen in på bolagets noterade preferensaktie.

  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Thule och Duni åt skilda håll

    Både Thule och Duni föreslog höjd utdelning i rapporterna i fredags, men aktierna gick åt olika håll.

  • Boozt fortsätter växa

    E-handelsbolaget Boozt var utropstecknet i torsdagens rapportflod som också innehöll Mildef, Inwido, Rugvista och USWE Sports.

  • Beijer Ref steg på rapport

    Beijer Ref var utropstecknet i dagens flod av skånska kvartalsrapporter, som även innehöll Sparbanken Skåne och Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.