måndag 15 juli 2024

inloggad som

Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

|  , , , ,

Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

Heimstaden

Hyresintäkterna ökar, men värdet på Heimstaden Bostads fastigheter fortsätter att krympa och orsakar miljardförluster.

Förlusten före skatt landade under tredje kvartalet på 3,7 miljarder kronor. Nu ska ett pressat Heimstaden sälja bostäder för 20 miljarder kronor fram till slutet av 2025. Detta för att minska skuldsättningen och avvärja hotet om ytterligare sänkningar av kreditbetyget. Bolaget fortsätter också att göra nedjusteringar av sina fastighetsvärden, om än mindre än tidigare.

Heimstaden Bostads vd Helge Krogsbøl skriver i kvartalsrapporten att värdena dock visar tecken på att stabilisera sig:

”Fastighetsvärden stabiliseras, och vi tror att inflation och räntehöjningar till stor del ligger bakom oss”, skriver han.

Han lyfter också fram att Heimstaden Bostad under kvartalet säkrat 13 miljarder kronor i bankfinansiering.

”Vi har god kontroll över förfall fram till det tredje kvartalet 2025 och vi riktar nu vår uppmärksamhet mot resten av löptiderna 2025 och 2026”.

Wihlborgs

Fastighetsbolaget Wihlborgs hyresintäkter steg till en ny rekordnivå och uppgick till 977 miljoner kronor under årets tredje kvartal. Trots det föll periodens resultat och uppgick till 323 Mkr.

Wihlborgs vd Ulrika Hallengren kommenterar det tredje kvartalet:

”Hyresintäkterna under det tredje kvartalet uppgick till 977 Mkr vilket är en ökning med 15 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Det är också ett rekord för Wihlborgs vad gäller intäkter under ett enskilt kvartal. Åter lyckades vi uppvisa en positiv nettouthyrning, plus 15 Mkr, och vi är stolta över den långa trenden med positiva siffror, nu 34 kvartal i rad. Vi ser fortsatt hög aktivitet på vår marknad med många nyuthyrningar och en stor offertvolym som indikerar en efterfrågan även framöver”.

Inwido

Fönsterbolaget Inwidos omsättning backade marginellt till 2,3 miljarder kronor under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Resultatet efter skatt blev 200 miljoner kronor, jämfört med 228 Mkr i fjol.

“Tredje kvartalet karakteriseras av fortsatt begränsade investeringar i nybyggnation samt avvaktande konsumentmarknad. Av erfarenhet vet vi dock att kärvare tider också öppnar upp för möjligheter. Vår stabila lönsamhet, goda kassaflöde och låga skuldsättning gör att vi kan fortsätta att fokusera på att hitta nya möjligheter att flytta fram våra positioner, inte minst med värdeskapande förvärv”, kommenterar Inwidos vd Henrik Hjalmarsson.

Duni Group

Konsumentproduktbolaget Duni ökade såväl omsättning som vinst i det tredje kvartalet. Omsättningen steg till 1,9 miljarder kronor och bolaget redovisar ett rörelseresultat på 211 miljoner kronor, jämfört med 132 Mkr i fjol. Samtidigt såg Duni en avmattning mot slutet av kvartalet och den organiska försäljningstillväxten backade ett par procent.

”Kvartalet är omsättningsmässigt ett rekordkvartal och i absoluta tal det bästa kvartalet i koncernens historia. Samtidigt såg vi att volymerna minskade något mot föregående år. Implementerade kompensationer för inflationsbaserade kostnadsökningar liksom valutakurseffekter fortsatte att ha en betydande positiv effekt på omsättningen”, skriver Dunis vd Robert Dackeskog i rapporten.

Beijer Ref

Kylgrossisten Beijer Refs omsättning steg med 42 procent till nästan 8,5 miljarder kronor under årets tredje kvartal. Resultatet efter skatt blev 567 miljoner kronor, jämfört med 430 Mkr under samma period förgående år. Ökningen beror på förvärv.

Bolagets vd Christopher Norbye konstaterar att marginalerna var bra och kassaflödet starkt under perioden. Höga jämförelsetal påverkade organiska försäljningstillväxten.

”Den organiska försäljningen var -4 procent, främst med anledning av en negativ påverkan från HVAC-segmentet som under kvartalet var ned med 11 procent. HVAC-segmentets negativa organiska tillväxt är främst hänförligt till att segmentet hade högt jämförelsetal. Den organiska tillväxten för HVAC-segmentet uppgick till 26 procent motsvarande period föregående år”, skriver Christopher Norbye.

Han kommenterar vidare att utvecklingen i USA var bra under det tredje kvartalet och uppvisade bättre försäljning jämfört med det andra kvartalet i år.

Martin Linderoth

Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.

 • Hänt i vecka 26

  Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

 • Starkt från Peab och Trianon

  Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

 • Starkt från Alfa Laval

  Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

 • Blandad kompott i rapportfloden

  Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.

 • Positivt i skånska rapporter

  Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

 • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.