fredag 26 april 2024

inloggad som

Thule och Duni åt skilda håll

|  ,
|  ,

Både Thule och Duni föreslog höjd utdelning i rapporterna i fredags, men aktierna gick åt olika håll.

Fritidspryl-företaget Thule redovisar en försäljning på 1.566 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Det var en minskning med 5,2 procent. Rörelseresultatet förbättrades dock från 4 Mkr till 53 Mkr, vilket gav en marginal på 3,4 procent. Styrelsen föreslår att utdelningen höjs från 9,20 kronor per aktie till 9,50 kronor. Det motsvarar en direktavkastning på 3,2 procent, räknat på aktiekursen på måndagmorgonen. Aktien steg på fredagen.

”Försäljningen i det fjärde kvartalet, årets minsta, minskade med 6 procent (konstant valuta) jämfört med samma period föregående år. Kvartalet påverkas väsentligt av den förväntade försäljningsminskningen inom RV Products (Recreational Vehicles), där branschen genomgår en svagare period. I övrigt drevs tillväxten i huvudsak av nya Thule-produkter”, skriver vd Mattias Ankarberg i rapporten.

Duni
Även servettbolaget Duni föreslår en höjd utdelning, från 3 kronor per aktie till 5 kronor. Det ger en direktavkastning på 4,9 procent. Aktiemarknaden reagerade dock negativt på bolagets rapport.

Försäljningen stannade på 1.971 Mkr i fjärde kvartalet, i princip oförändrat. Organiskt var det dock en minskning med 5 procent. Rörelseresultatet ökade med 25 procent till 191 Mkr. Det gav en marginalhöjning från 5,1 procent till 8,7 procent.

”Året har präglats av en stabilare marknad med tillväxt och ökad lönsamhet som följd. Fokus har legat på att hantera förhållandet mellan pris och kostnader i en stigande och sedan delvis sjunkande inflationsmiljö, skriver vd Robert Dackeskog i rapporten, och fortsätter:

”Trots en turbulent omvärld, som resulterat i minskat utrymme i hushållsekonomin för många konsumenter, har människor fortsatt att äta ute. Tillväxten, i relation till tidigare två år, har nu dock dämpats beroende på den kraftiga ökning i efterfrågan som uppstod i samband med pandemin.”

Gunnar Wrede

Både Thule och Duni föreslog höjd utdelning i rapporterna i fredags, men aktierna gick åt olika håll.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

  • Bordet dukat för servettkungen

    Dunis vd Robert Dackeskog summerar fjolåret med ett all time high för Malmöbolagets operativa resultat. Nu hoppas han att vi fortsätter äta på restaurang.

  • Skånska bjässar shoppar bolag

    Servettbolaget Duni blir majoritetsägare i tyska Relevo och e-handelsjätten BHG fortsätter att konsolidera marknaden.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • ”Vi vill bara över 30 procent”

    Att köpa hela Duni är inte aktuellt, men vi vill ha mer än 30 procent, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

  • Thule får ny finanschef

    Thules tillträdande vd, Mattias Ankarberg, har inte ens hunnit börja själv men är redan i gång med nya rekryteringar. Thule […]

  • Rapportflod

    På fredagen den 14 juli släppte ett flertal av Skånes större börsbolag sina rapporter för andra kvartalet. Rökaren i krysset stod Jenny Sjödahl för, vd på Ependion, tidigare Beijer Electronics.

  • Dagens rapporter från Malmö-koncerner

    Thule Group Thule Group, som säljer fritidsutrustning och biltillbehör, fick se omsättningen minska med 31 procent under första kvartalet i […]