måndag 6 maj 2024

inloggad som

Köpenhamnsbolag säkrar finansiering för diagnosteknik

Forskningsbolaget Quantibact har fått ett kapitaltillskott som ska räcka året ut. Det är ägarna Hvidovre Hospital, Novi Innovation och riskkapitalbolagen Incuba Venture och Vecata som skjutit till pengar i kassan.

Quantibact finns i Hvidovre söder om Köpenhamn och arbetar nu på att sluta licensavtal med större diagnostikföretag, något som forskningschefen Gorm Lisby räknar med ska ske före slutet av 2011. Företaget utvecklar molekylärbiologiska diagnosmetoder, främst för infektionssjukdomar. Målet är att göra diagnosen av svårt sjuka patienter mer exakt och betydligt snabbare än i dag.

— Om en diagnos ska kunna påverka behandlingen av patienten måste läkaren få provsvaret väldigt snabbt. Traditionella analysmetoder bygger på bakterieodling i labb, och då tar det för lång tid innan svaret kommer, säger Gorm Lisby.

I dag behandlas svåra infektioner ofta med så kallade bredspektrumantibiotika. Medicinen slår mot en stor andel av alla sjukdomsframkallande organismer, men leder också till problem med antibiotikaresistens hos bakterier.

Quantibacts verksamhet bygger på analysmetoder som identifierar smittämnen genom deras DNA. Då behövs ingen tidskrävande odling av mikroorganismerna. Bolaget har utvecklat en syntetisk molekyl som liknar byggstenarna i DNA. Den är en så kallad nukleinsyraanalog, som gör analysmetoderna mer stabila och pålitliga.

Quantibact har patent på den syntetiska molekylen, som utvecklats vid Syddansk universitet och Hvidovre Hospital. Det finns fler bolag på marknaden som arbetar med nukleinsyraanaloger, bland dem börsnoterade Exiqon i Vedbæk.

Quantibact grundades 2004 och har åtta heltidsanställda. VD är Palle Schelde. Bolagets metoder kan utöver infektionssjukdomar användas för bland annat cancerdiagnostik. Bolaget söker utvecklingspartners på båda områdena.

Lisa Kirsebom

Forskningsbolaget Quantibact har fått ett kapitaltillskott som ska räcka året ut. Det är ägarna Hvidovre Hospital, Novi Innovation och riskkapitalbolagen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.