tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Chempaq läggs ner efter havererat uppköp

Efter tolv års verksamhet och 200 miljoner danska kronor investerade har medicinteknikbolaget Chempaq i Farum tvingats lägga ner. Detta trots en fördubblad omsättning under 2010 och positivt kassaflöde i början av 2011.

En tilltänkt köpare av bolaget drog sig ur i sista sekunden. Ägarna Sunstone Capital, BioFund och Vecata beslöt då att sälja aktierna till en annan part vars namn inte är officiellt. Den nya ägaren kommer att använda Chempaqs teknologi på ett annat område än i dag och försäljningen av företagets blodanalysutrustning har därför upphört.

Klart är att de tidigare ägarna går back på affären. Enligt Søren Lemonius, partner i Sunstone Capital som ägde 40 procent av Chempaq, räknade ägarna med att det hade krävts en investering på ytterligare 8-10 miljoner euro för att hålla utvecklingsarbetet igång och ta företaget till vinst. Den satsningen var man inte beredd att göra.

— Det var verkligen synd att det slutade så här. I bland behöver vi ju stänga bolag, men det här var nog det tråkigaste fall jag varit med om, säger Søren Lemonius.

Under hösten och vintern bantades personalstyrkan från 17 till 6 personer. Enligt Søren Lemonius har de anställda som var kvar i bolaget nu gått vidare till andra jobb och styrelsen gjort sitt bästa för att utfasningen inte ska drabba kunderna för hårt.

Chempaqs utrustning mätte mängden av olika typer av celler i blodet. När verksamheten upphörde fanns tre versioner av mätaren på marknaden, två för läkare och en för veterinärer. Poängen var att analyser kunde göras direkt på mottagningen istället för att provet skickades till ett laboratorium. 2010 landade bolagets omsättning på 12 miljoner danska kronor, vilket var en fördubbling från föregående år.

Lisa Kirsebom

Efter tolv års verksamhet och 200 miljoner danska kronor investerade har medicinteknikbolaget Chempaq i Farum tvingats lägga ner. Detta trots […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.