torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Danskt Max IV-projekt bäddar för företagssamarbete

Ett offentligt forskningsprojekt från Köpenhamnsområdet i samarbete med Max IV i Lund gällande kliniskt bruk av röntgenbilder gör sig för första gången redo att attrahera företag från bägge sidor av sundet in i samarbetet. Hittills har bara offentliga forskningsinstanser fått lov att delta.

– Idén är nu att få till ett konsortium. Vi vill gärna ha privata bolag med, men vi ska skaffa lite mer erfarenhet så om ett års tid kommer vi vara redo att locka företag, säger forskaren och civilingenjören Tim Bjørn Dyrby från Hvidovre Hospitals MR-Forskningssektion, DRCMR.

Det treåriga projektet, med Tim Bjørn Dyrby i spetsen, har kommit halvvägs efter att det i 2016 fick in 4,5 miljoner kronor från Region Hovedstaden av den totala budgeten på knappt 6 miljoner danska kronor.

Existerande samarbetspartner utöver DRCMR är Rigshospitalet, Köpenhamns universitet och Danmarks tekniske högskola. I fyra demonstrationsprojekt, där man undersöker mikrostrukturer i hjärnan, sädescellers rörelsemönster, muskel- och ben strukturer, ska forskarna utnyttja den fulla potentialen hos Max IV.

– Den kunskapen vi bygger upp är användbar för life science-bolag här i regionen. Därför ger ett samarbete med bolag i ett konsortium såväl bolagen som oss från de offentliga forskningsinstanserna möjlighet att fortsätta – även efter 2018 och den här första, treåriga perioden, säger Tim Bjørn Dyrby.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Ett offentligt forskningsprojekt från Köpenhamnsområdet i samarbete med Max IV i Lund gällande kliniskt bruk av röntgenbilder gör sig för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.