fredag 29 mars 2024

inloggad som

Hårdbantat Chempaq dubblar omsättningen

Medicinteknikföretaget Chempaq i Farum har under hösten minskat personalstyrkan med två tredjedelar. Nedskalningen är en konsekvens av en utebliven fusion med ett annat bolag, som var planerad till i somras. Samtidigt har Chempaq dubblat sin omsättning och siktar nu på att bli uppköpta inom ett halvår.

Bolaget har just fått sin tredje VD på ett år då Søren Lemonius från investeringsbolaget Sunstone Capital härom dagen tog över efter Christian Kjær. Efter att den tidigare VD:n Patrik Dahlén i höstas lämnat bolaget för att bli chef för NeuroSearch fick Kjær ett halvårslångt kontrakt och uppgiften att göra bolaget redo för försäljning. Något färdigt avtal har det ännu inte hunnit bli.

— Det fanns ingen anledning att anställa en VD på lång sikt, så vi beslöt tillsammans med de andra ägarna att jag skulle överta förhandlingsprocessen med köparna, säger Søren Lemonius.

Från 17 tjänster är bolaget nu nere på 6. Personalen sköter om befintliga kunder och färdigutvecklar den senaste versionen av bolagets blodmätare. Chempaq utvecklar analysapparater som används för att mäta mängden av olika typer av blodceller. Idag finns tre versioner på marknaden, två för läkare och en för veterinärer. Poängen är att analysen görs direkt på mottagningen, istället för att provet skickas till ett laboratorium.

Under 2010 omsatte Chempaq omkring tolv miljoner danska kronor, att jämföra med drygt sex miljoner året före. Bolaget går ännu inte med vinst. Huvudägare är finska BioFund, danska Sunstone Capital och riskkapitalbolaget Vecata.

Lisa Kirsebom

Medicinteknikföretaget Chempaq i Farum har under hösten minskat personalstyrkan med två tredjedelar. Nedskalningen är en konsekvens av en utebliven fusion […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]