fredag 17 maj 2024

inloggad som

Kontraktsforskare nysatsar på IT efter ras

När botten gick ur kliniska försök i Danmark 2011 tvingades kontraktsforskningsbolaget Acronordic i Köpenhamn sälja av nästan hela verksamheten. Nu står den tidigare vd:n klar med en ny strategi för att bemästra marknaden.

Det handlar om en ny IT-infrastruktur för kunder i läkemedelsbranschen som genom innovativ IT-logistik ska kunna styra kliniska patientstudier i fas I och II. Basen: ett nytt cloudsystem som ska säkra enkel åtkomst till ofta komplicerade patientdata, oavsett hur många sjukhus eller platser de kliniska försöken görs på.

Acronordic grundades 2003 och drabbades hårt av raset i antal kliniska försök. Mellan 2011 och 2012 föll prövningarna i Danmark med 40 procent, något som tvingade ledningen att i omgångar sälja ut rörelsen, bland annat till indiska Ecron Acunova. I dag är tidigare vd:n Søren Strøh i praktiken ensam i bolaget, med uppbackning från affärspartnern Kim Krogsgaard samt samarbetspartners som Oracle och SAS Institute samt GxP International som är expert på den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

— Vi planerar att lansera de nya IT-tjänsterna internationellt under 2015, säger Søren Strøh.

Målgruppen för nystatsningen är mindre företag som behöver pressa sina fasta kostnader. Under 2013 omsatte Acronordic Health Claim Services blygsamma 760.000 danska kronor.

Affärspartnern Kim Krogsgaard är tidigare vd för PhaseOneTrials och före detta chef för den kliniska forskningen vid Hvidovre Hospital, och fungerar idag som vd för Grete Lundbeck European Brain Research Foundation.

Søren Strøh själv är i grunden elektronikingenjör med inriktning mot bioteknik. Han har tidigare arbetat med bland annat Novos diagnossystem.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

När botten gick ur kliniska försök i Danmark 2011 tvingades kontraktsforskningsbolaget Acronordic i Köpenhamn sälja av nästan hela verksamheten. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad