måndag 29 april 2024

inloggad som

Danska MyDefense går på kapitaljakt med sprängmedelsspårning

I mars investerade Innovationsfonden 6,3 miljoner danska kronor i en ny form av spårning av sprängmedel. Företaget bakom tekniken, danska MyDefense, siktar på att plocka in lika mycket till i riskkapital.

– Vi är i gång med att boka möten med affärsänglar och investerare. Såväl fem som tio miljoner kronor kommer vi långt på, säger vd Christian Steinø till Rapidus.

Pengarna ska bland annat gå till patentansökningar. Tekniken utvecklas i samarbete med Aalborgs, Aarhus och Syddansk universitet och kallas terahertz-spektroskopi. Grunden är laserstrålar som joniserar luften. Därefter undersöks jonerna efter spår av sprängmedel, som har ett speciellt ”fingeravtryck”.

Än så länge är utrustningen alltför klumpig och känslig för miljön utanför laboratoriet. Målet är att utveckla små, handhållna enheter baserade på nanometerteknik som inte stoppas av vattenånga i utomhusluften, vilken annars har en dämpande effekt på de kemiska signalerna från sprängämnen.

Andra möjliga användningsområden för tekniken är produktinspektion i till exempel läkemedelsindustrin, detektion av hudcancer eller vid säkerhetskontroller på flygplatser.

– Jag när också en dröm om att använda vår teknik i drönare, exempelvis över minfält i Kambodja och Angola. Men innan produkten är färdig kommer det ta 3-4 år till och krävas totalt 30-40 miljoner danska kronor, säger Christian Steinø.

MyDefense har redan i dag en rad produkter på marknaden, bland annat för att upptäcka drönare på långt håll. Bolaget har kontor i Fredensborg på norra Själland.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

I mars investerade Innovationsfonden 6,3 miljoner danska kronor i en ny form av spårning av sprängmedel. Företaget bakom tekniken, danska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.