fredag 26 april 2024

inloggad som

Indiska studier ger liv åt konkursat cancerbolag

När läkemedelsbolaget LiPlasome Pharma i Lyngby gick omkull förra året hade 100 miljoner kronor investerats i verksamheten. Nu har Peter Buhl Jensen, tidigare VD på börsnoterade TopoTarget, tagit över för att bygga upp bolaget ur spillrorna.

Enligt Peter Buhl Jensen var det den ekonomiska krisen som sänkte flera av LiPlasomes investerare. Det satte stopp för utvecklingen av företagets cancerläkemedel, som redan hade börjat testats på patienter. Bolaget gick i konkurs och köptes upp av BioBedst ApS, ett dotterbolag till delägaren Vecata.

Nu ska LiPlasome slutföra den påbörjade fas I-studien, troligen vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Därefter planeras tre fas II-studier i Indien. Inom kort skrivs kontakt med en indisk producent som ska tillverka läkemedlet. BioBedst står för finansieringen tills fas I-studien slutförts, sedan ska man överväga om det behövs fler investerare.

— Genom att lägga våra framtida studier i Indien och flytta produktionen dit från USA, kommer vi att sänka våra utvecklingskostnader med fyra femtedelar, säger Peter Buhl Jensen.

LiPlasome Pharma har patenterat en metod för att bygga in cellgiftsmolekyler i ett fetthölje. På så vis ska cellgiftet kunna transporteras fram till tumören utan att skada andra celler på vägen. Framme vid målet klipps höljet upp av ämnen som tumören själv utsöndrar. Metoden ska göra det möjligt att ge högre doser och därmed en mer effektiv behandling.

Vecata och BioBedst ägs av industrifamiljen Bagger-Sørensen. De var helägare till tuggummiföretaget Dandy, med märken som Stimorol och V6, fram till 2002 då det köptes av Cadbury Schweppes för över 300 miljoner euro. Peter Buhl Jensen sitter sedan flera år i styrelsen för Vecata och arbetar även som onkolog och chefläkare vid Århus Hospital. LiPlasome Pharma har i dag tre anställda.

Lisa Kirsebom

När läkemedelsbolaget LiPlasome Pharma i Lyngby gick omkull förra året hade 100 miljoner kronor investerats i verksamheten. Nu har Peter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.