onsdag 24 april 2024

inloggad som

Nytt riskkapital till hepatit C-medicin

Läkemedelsbolaget Mirrx Therapeutics i Lyngby tar in ytterligare en runda kapital från sina ägare. Sedan mer än ett år tillbaka ligger bolaget i en patenttvist med danska branschkollegan Santaris Pharma.

Mirrx har utvecklat och patenterat en typ av molekyler kallade Blockmirs. Dessa hämmar kroppens mikroRNA-molekyler, som spelar en viktig roll i cellernas proteinproduktion. Det gör det möjligt att designa läkemedel som mycket precist slår mot allvarliga sjukdomar, som hepatit C.

— Hepatit C är något av en lågt hängande frukt, när vi har visat att vår teknik fungerar där finns en rad andra sjukdomar som vi kommer titta på, säger styrelsemedlemmen Peter Buhl Jensen.

Utvecklingen är fortfarande på ett tidigt stadium och bolaget har bara ett fåtal anställda. Resten av arbetet sköts på konsultbasis.

Huvudägarna Inventure Capital, Seed Capital och Vecata Invest har tidigare skjutit till ett tvåsiffrigt miljonbelopp i Mirrx. Hur mycket de går in med i denna runda vill Peter Buhl Jensen inte uppge. Klart är dock att kapitalet inte enbart kommer gå till medicinsk utveckling.

Teknikens potential har gjort att flera aktörer inom fältet nu är involverade i patenttvister. Santaris Pharma lämnande in en stämningsansökan mot Mirrx under våren 2010, en process som fortfarande pågår.

Nyligen rapporterade Børsen att Santaris i sin tur har blivit stämda för patentintrång av amerikanska Isis Pharmaceuticals. Om Isis får rätt skulle Santaris riskera att gå miste om affärer som redan ingåtts med ett potentiellt värde på över 13 miljarder danska kronor.

Joel Lyth

Läkemedelsbolaget Mirrx Therapeutics i Lyngby tar in ytterligare en runda kapital från sina ägare. Sedan mer än ett år tillbaka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.