onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Streamingkriget trappas upp – Naxos på väg att lämna Spotify

Malmöföretaget Echolize, som erbjuder reklamfinansierad musik via internet, har tecknat avtal med den nyligen Grammyprisade musikdistributören The Orchard. Samtidigt överväger de två internationella musikdistributörerna Naxos och ECM att lämna konkurrenten Spotify.

Echolize låter användare ladda ner musik från internet under tiden som man visar reklam. Det nya avtalet innebär enligt bolagets försäljningschef Richard Lindberg att Echolize får tillgång till 2,2 miljoner låtar i The Orchards arkiv. Echolize har även tecknat avtal med två mindre skivbolag som bland annat gör Echolize stora på reggaemusik. 

Bolaget grundades i januari och tog under hösten in sju miljoner kronor i riskkapital, främst från affärsängeln Lars Byléhn som även gått in som VD. Betaversionen av tjänsten lanserades under hösten. 

Även börsnoterade Aspiro satsar på nedladdningstjänster för musik. Tjänsten Wimp stod i tredje kvartalet för 15 av bolagets 75 miljoner kronor i omsättning, en fördubbling mot andra kvartalet. Wimp finns i Norge och har nyligen lanserats även i Portugal och Danmark. 

— I Norge ifrågasätts om reklamfinansierad streaming ger tillräckligt mycket, vi har enbart fokuserat på en betaltjänst. Det ger mer pengar att fördela, säger Aspiros informationschef Kristin Breivik Eldnes.

Samtidigt är minst två skivbolagsjättar på väg att lämna Spotify, den omskrivna svenska tjänsten för strömmad musik via internet. En av dem är Naxos, ett av världens största skivbolag inom klassisk musik. I Sverige representerar Naxos även ECM, som är en stor förläggare av både jazz och klassisk musik. Det är främst nivån på ersättningen från Spotify som gör att bolagen överväger att lämna musiktjänsten, uppger Håkan Lagerqvist, VD för Naxos Sverige.

— Det finns en stor tveksamhet till att vara kvar i tjänsten. Vi ser inte att det fungerar, det blir ingenting kvar i slutändan för varken artist eller producent. Om det inte blir en förändring av ersättningarna så är det troligt att flera klassiska bolag kommer att lämna under nästa år, säger han.

Formellt beslut om Naxos ska lämna Spotify tas om inom ett par månader. Naxos bidrar med över 100.000 spår till musiktjänstens utbud, som totalt omfattar drygt tio miljoner låtar. Spotify betalade under årets första åtta månader ut 30 miljoner euro till sina rättighetsinnehavare och är enligt presschefen Sofie Grant den största digitala inkomstkällan för branschen i Sverige.

Anders Frick

Malmöföretaget Echolize, som erbjuder reklamfinansierad musik via internet, har tecknat avtal med den nyligen Grammyprisade musikdistributören The Orchard. Samtidigt överväger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.