tisdag 23 april 2024

inloggad som

Skolbarn i Malmö testade med Vibrosenses mätare

Närmare 300 friska Malmöbarn har undersökts med Medeonbolaget Vibrosense Dynamics känselmätare i en forskningsstudie. Det handlar om ett samarbete mellan handkirurgiska kliniken och barnkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, under ledning av professorerna Lars Dahlin och Sten Ivarsson.

Mätresultaten ska fungera som referens i en kommande studie där man ska undersöka barn med diabetes. Bristande känsel i fötterna hos diabetiker är en viktig varningssignal, eftersom det ofta följs av svårbehandlade fotsår.

Tidigare referensdata för Vibrosense Dynamics instrument har kommit från mätningar på äldre personer. Instrumentet registrerar känseln i händer eller fötter och jämför resultatet med normalvärden. På så vis kan man tidigt upptäcka nervskador som dels drabbar diabetiker, dels många människor som arbetar med vibrerande utrustning.

Studien på barn med diabetes kommer troligen genomföras under nästa år. Under tiden söker Toni Speidel nya vägar för att lyfta försäljningen. I våras tog han över merparten av Vibrosense Dynamics genom att köpa ut alla ägare utom medgrundaren Göran Lundborg och Lunds universitets utvecklingsbolag LUAB.

Nu satsar bolaget på att sälja instrumentet till arbets- och miljömedicinska kliniker för att kunna använda Norden som referensmarknad. I dag finns apparaten på fem av åtta kliniker i Sverige, och tre av fem i Norge. En annan viktig kundgrupp är företagshälsovården, men där har framgångarna uteblivit.

— Tidigare har vi försökt sälja instrumentet, nu ska vi prova att hyra ut det istället, säger Toni Speidel.

Bolaget har i dagsläget mycket låga intäkter, men eftersom man inte har några skulder beräknar Toni Speidel att kassan kan räcka i två år till.

Lisa Kirsebom

Närmare 300 friska Malmöbarn har undersökts med Medeonbolaget Vibrosense Dynamics känselmätare i en forskningsstudie. Det handlar om ett samarbete mellan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad