onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Skolbarn i Malmö testade med Vibrosenses mätare

Närmare 300 friska Malmöbarn har undersökts med Medeonbolaget Vibrosense Dynamics känselmätare i en forskningsstudie. Det handlar om ett samarbete mellan handkirurgiska kliniken och barnkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, under ledning av professorerna Lars Dahlin och Sten Ivarsson.

Mätresultaten ska fungera som referens i en kommande studie där man ska undersöka barn med diabetes. Bristande känsel i fötterna hos diabetiker är en viktig varningssignal, eftersom det ofta följs av svårbehandlade fotsår.

Tidigare referensdata för Vibrosense Dynamics instrument har kommit från mätningar på äldre personer. Instrumentet registrerar känseln i händer eller fötter och jämför resultatet med normalvärden. På så vis kan man tidigt upptäcka nervskador som dels drabbar diabetiker, dels många människor som arbetar med vibrerande utrustning.

Studien på barn med diabetes kommer troligen genomföras under nästa år. Under tiden söker Toni Speidel nya vägar för att lyfta försäljningen. I våras tog han över merparten av Vibrosense Dynamics genom att köpa ut alla ägare utom medgrundaren Göran Lundborg och Lunds universitets utvecklingsbolag LUAB.

Nu satsar bolaget på att sälja instrumentet till arbets- och miljömedicinska kliniker för att kunna använda Norden som referensmarknad. I dag finns apparaten på fem av åtta kliniker i Sverige, och tre av fem i Norge. En annan viktig kundgrupp är företagshälsovården, men där har framgångarna uteblivit.

— Tidigare har vi försökt sälja instrumentet, nu ska vi prova att hyra ut det istället, säger Toni Speidel.

Bolaget har i dagsläget mycket låga intäkter, men eftersom man inte har några skulder beräknar Toni Speidel att kassan kan räcka i två år till.

Lisa Kirsebom

Närmare 300 friska Malmöbarn har undersökts med Medeonbolaget Vibrosense Dynamics känselmätare i en forskningsstudie. Det handlar om ett samarbete mellan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.