tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Nollresultat inom räckhåll för Ospol

Efter ett turbulent och förlusttyngt 2008 har medicinteknikbolaget Ospol lyckats få styrsel på ekonomin. Under 2010 siktar ledningen på att nå ett nollresultat.

2009 landade omsättningen på 5,2 miljoner kronor och förlusten efter finansiella poster på 6,6 miljoner för Ospol, som tillverkar en ny typ av tandimplantat baserade på titanskruvar i käkbenet. Det är en kraftig upphämtning mot 2008, som slutade med 28 miljoner kronor i förlust och en avbruten börsnotering. Ospol såldes då ut från moderbolaget Biolin och har sedan dess tvingats dra åt svångremmen för att överleva. Än i dag går ledning delvis utan lön.

Svältkuren tycks ha gett effekt. Enligt Göran Urde, klinisk chef och styrelseledamot, har förlusterna kunnat minskas ytterligare i år och bolaget har gott hopp om att nå ett nollresultat.

Ett licensavtal som tecknades i vintras med ett indiskt dentalteknikbolag ger bolaget minst sex miljoner kronor i intäkter under tio år. Enligt Göran Urde för bolaget diskussioner även med andra stora aktörer som visat intresse för Ospols tandimplantatsteknik.

Samtidigt har bolaget avbrutit försöken att plocka in fem miljoner kronor i riskkapital, enligt Göran Urde för att de tilltänkta investerarna ville ha för stora andelar av bolaget för sina insatser. Istället ska sexmannabolaget ta sig vidare på egen hand med en något nedbantad marknadsplan.

Ospol ägs till 75 procent av ledningen. Övriga delägare är den schweizisk-svenske affärsmannen Stefan Hansson genom bolaget Stefor Capital samt Carnegies förra VD Karin Forseke och hennes man Peter Jörgensen.

Erik Olausson

Efter ett turbulent och förlusttyngt 2008 har medicinteknikbolaget Ospol lyckats få styrsel på ekonomin. Under 2010 siktar ledningen på att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.